ДКЕВР ще издава сертификат за произход на енергия от възобновяеми енергийни източници

689
ДКЕВР ще издава сертификат за произход на енергия от възобновяеми енергийни източници

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще издава сертификати за произход на стоката електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и/или по комбиниран начин, предвижда приетата от правителството Наредба за формата, съдържанието, условията и реда за издаване на сертификати за произход на електрическа енергия, произведена от ВЕИ и/или по комбиниран начин. Това съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.

С наредбата се отразяват изискванията на Закона за енергетиката, свързани с издаването на сертификати за произход. С приемането на нормативната уредба ще се гарантира произхода на електроенергията, произвеждана от ВЕИ в съответствие с изискванията на директивите на ЕС и ще се стимулира екологично чистото производство на електричество. Очаква се годишно да се издават около 1200 сертификата.

В наредбата са регламентирани процедурата по първоначално откриване на партида на производителите на електрическа енергия, произведена от ВЕИ, издаването на сертификати за произход в електронен формат на производителите на електрическа енергия, възможностите за последваща отмяна и воденето на регистър на сертификатите за произход.

Министерският съвет утвърди и изменение в Тарифата за таксите, които се събират от ДКЕВР по Закона за енергетиката. 150 лв. ще е таксата за разглеждане на заявление за издаване на сертификат за произход на електрическа енергия произведена от ВЕИ и/или по комбиниран начин.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg