ДКЕВР ще въведе единна цена за включване на спряно електричество

597
ДКЕВР ще въведе единна цена за включване на спряно електричество

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ ще въведе единна цена на таксата за повторно включване на тока, когато поради една или друга причина той е бил спрян за определен период от електроразпределителното дружество. Това каза на пресконференция днес председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.

В момента за една и съща услуга в трите енергийни дружества се заплащат различни цени, това обаче предстои да се промени. В цената за повторно включване на електрозахранването след прекъсване за неплатени сметки няма да се калкулира наказателна сума, а ще се включва само разходната част, обясни председателят на ДКЕВР.

Регулаторът е изискал от трите дружества - ЧЕЗ, Е.Он и ЕВН да докажат колко им струва изключването и повторното включване на електрозахранването на даден абонат и експертите на ДКЕВР ще излязат с указания за цената на тази услуга. Шушулов посочи, че ако проверката установи, че събраните от клиентите на дружествата суми са многократно завишени, комисията ще постанови и санкции.

Предстои да се обсъди и възможността изключването на електрозахранването да става само след предварително писмено известяване на абоната, каза още Константин Шушулов. Това обаче може да стане само след промяна в общите условия за дейността на трите дружества и с тяхно съгласие. Според Шушулов дружествата имат нагласата да въведат тази промяна, така че спирането на тока да става само след изпращане на писмо до абоната и пристигането на обратна разписка, че той го е получил.

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg