ДКВЕР задължи ЧЕЗ да намали наполовина таксите си

983
ДКВЕР задължи ЧЕЗ да намали наполовина таксите си

Три акта за нарушения връчи държавният енергиен регулатор на трите електроразпределителни компании в страната ЧЕЗ, Е.ОН и EVN.

Държавата разпореди на ЧЕЗ отново да намали незабавно наполовина таксите за възстановяване на електрозахранването на абонатите, когато не са си платили сметките в срок. Преди 10 дни монополистът увеличи двойно таксите, като се позова на решение на Върховния административен съд.

След като одит на държавата през лятото уличи трите енергодружества, че са похарчили десетки милиони за ненужни консултанти и за скъпи външни услуги към други фирми или директно към компаниите майки в чужбина, за всяко едно нарушение комисията издаде и връчи актове на ЧЕЗ, Е.ОН и EVN.

Енергото в Западна България е получило девет акта. Е.ОН, които доставят тока в Североизточна България имат осем, а EVN, които оперират с мрежата в югоизточна България - шест акта.

Монополистите имат три дни да възразят писмено пред държавата и следващата седмица комисията ще обяви глобите за всяко едно от нарушенията.

„Те ще бъдат пропорционални на вредите и нарушенията, които са извършени. Издали сме такива актове, за които е безспорно, че има нарушения", каза Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.

За всеки един акт максималната глоба по закон може да достигне 1 млн. лв. Но според членове на комисията, санкциите няма да са толкова големи.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg