Длъжници продават имуществото си, за да не плащат на държавата

444
Длъжници продават имуществото си, за да не плащат на държавата

За да избегнат плащането на задълженията към бюджета, някои длъжници се освобождават от активите си и вече нямат имущество, от което да бъдат събрани дължимите данъци и осигуровки, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). Това показват проверки на непогасените изпълнителни дела, които са извършени от служители от Териториална дирекция (ТД) на Националната агенция за приходите (НАП) София град.

Често тези сделки са извършвани между свързани лица, или дадените активи значително надхвърлят по стойност получените в замяна. Установени са случаи, при които, след започване на ревизия, длъжникът се освобождава от активите, като ги прехвърля на роднини, използва ги за апортни вноски или си ги купува като физическо лице на много по-ниска цена от пазарната.

В тези случаи законодателят е предвидил възможност за обявяване на договорите за недействителни по отношение на държавата. До момента са образувани осем съдебни производства, като общата стойност на сделките, чиято недействителност се иска, е 18.242 млн. лв.

През 2008 г. публичните изпълнители в София град са предприели действия за налагане и на други принудителни административни мерки спрямо длъжниците си. Изготвени са 87 сигнала до Прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от лицата, които не са уведомили съда за изпадане в свръхзадлъжнялост и неплатежоспособност. За длъжниците, спрямо които са приложени всички законови мерки, но задължението не може за бъде събрано, са инициирани производства по несъстоятелност. За 59 такива длъжника е уведомена Дирекция „Търговска несъстоятелност” при АДВ.

Изпратени са 106 предложения за отнемане на международните паспорти и неиздаването на такива на длъжници и членове на управителни и контролни органи на дружества със задължения в големи размери. За 104 длъжника са уведомени органите, издаващи лицензи и разрешения за определени дейности, с цел отнемане на издадените разрешения и неиздаване на такива до погасяване или обезпечаване на задълженията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...