Днес докладват как са усвоени средствата от ЕС по ОП Околна среда

444
Представители на екоминистерството ще докладват днес пред подкомисията по усвояването на средства от ЕС за изразходването на парите по оперативна програма "Околна среда", съобщава БНТ.

Оперативна програма "Околна среда" е една от осемте, които се разработват в страната ни за усвояване на средства от съюза в периода 2007-2013 г. Тя ще бъде финансирана от два фонда на ЕС. С реализирането й се цели изграждане на необходимата инфраструктура за събиране, пречистване и отвеждане на отпадъчни води, както и подобряване на качеството на въздуха. Защитата на почвите е един от акцентите в нея, тя е свързана със закриване на нерегламентираните сметища и възстановяване на замърсени терени.

Една от основните теми в програмата е опазване и възстановяване на биологичното разнообразие. Работата започва през 2005 г. Една година по-рано е сформирана експертна група за разработването й, като в нея участват представители на централната и местната власт, бизнеса, неправителствени организации. Експертите са анализирали ситуацията в сектор "Околна среда", финансирането в страната, приоритетите, както и съответствието с европейското законодателство.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg