Днес парламентарните сили започват консултации с президента

318
Днес парламентарните сили започват консултации с президента

© Pixabay.com

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство.

Днес президентът ще разговаря на "Дондуков" 2 последователно с представителите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България".

На 7 декември ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане", информира БТА.


Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.

След вота на 4 април президентът Румен Радев провежда на 19 април, в съответствие с конституцията, консултации с парламентарните сили в 45-ото Народно събрание. На 20 април държавният връчва първия мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов, кандидат за премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група "ГЕРБ-СДС". Поканените за разговори - партия "Има такъв народ" и коалиция "Демократична България" обаче отказват да влязат в преговори и на 23 април мандатът е върнат. На 28 април президентът връчва втория мандат на кандидата за премиер на втората парламентарна сила "Има такъв народ" - световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, която веднага го връща. На 5 май държавният глава връчва третия, последен мандат за правителство в рамките на 45-ото Народно събрание, на "БСП за България", които също го връщат веднага. Така се стига до разпускането на 45-ия парламент, а президентът насрочва нови парламентарни избори на 11 юли и назначава служебно правителство с министър-председател Стефан Янев.

След предсрочните парламентарни избори на 11 юли, спечелени от "Има такъв народ" , Румен Радев провежда на 23 юли консултации с парламентарните сили в 46-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Коалиция "ГЕРБ-СДС" не участва в консултациите при президента с аргумента, че диалогът е нарушен нееднократно и според тях се водят разговори между останалите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство. На 30 юли държавният глава връчва първия мандат на "Има такъв народ". На 6 август номинираният от тях за премиер Пламен Николов представя на президента изпълнен проучвателния мандат. На 9 август от парламентарните групи на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" обявяват, че няма да подкрепят предложеното правителство.

На 17 и 18 август държавният глава прави допълнителни консултации с парламентарните сили. На 20 август Румен Радев връчва втория мандат на номинирания отново за премиер от коалиция "ГЕРБ-СДС" Даниел Митов, който той връща веднага. Същото прави и коалиция "БСП за България", която получава третия мандат на 27 август и го връща на 7 септември. Президентът Радев разпуска 46-ото Народно събрание, насрочва парламентарните избори на 14 ноември и назначава второто за годината служебно правителство с премиер Стефан Янев.
След третите парламентарни избори през тази година, състояли се на 14 ноември заедно с президентските, потенциалните участници в управлението - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" заявяват готовност за съставяне на правителство. Още преди конституирането на новоизбраното 47-мо Народно събрание те проведоха серия от разговори в 18 публични дискусии по секторни политики с цел подписване на коалиционно споразумение.

Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има седемдневен срок да предложи кабинет.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg