Днес решават за Доган

858
Днес решават за Доган

Днес петчленен състав на Върховния административен съд /ВАС/ трябва да се произнесе по въпроса дали при консултантския хонорар от 1.5 млн. лв. лидерът на ДПС Ахмед Доган е изпаднал в конфликт на интереси.

На 18 ноември миналата година тричленен състав на ВАС реши, че в случая няма конфликт на интереси. Решението тогава бе взето с 2 гласа срещу 1. Според двама от съдиите Доган е сключил консултантските договори по четирите хидроенергийни проекта, сред които и "Цанков камък", преди влизането на специализирания закон и той не е бил длъжен да декларира конфликт на интереси.

На обратното мнение бе председателят на съдебния състав Марина Михайлова, според която налице е конфликт на интереси, тъй като част от хонорара си лидерът на ДПС е получил след 1 януари 2009 г., когато влезе в сила Закона за конфликт на интереси. Ахмед Доган е сключил четири договора за поръчка с "Институт за строителство и минно дело" АД.

В съображенията в особеното мнение съдия Марина Михайлова е записано, че "правилно в доклада на Комисията е прието наличието на икономическа зависимост по отношение на депутата Ахмед Доган от търговското дружество "Институт по строителство и минно дело" АД". Тя смята, че има и обвързаност на Института с държавата, в частност чрез получаване на държавни средства по изпълнението на проекта "Цанков камък" и направените от Ахмед Доган разработки.

Съдия Марина Михайлова смята, че Ахмед Доган трябва да бъде глобен с 3000 лева и хонорарът, който той е получил от 1.357 млн. лв. - след приспадане на данъците да бъде взет в полза на държавата.

Ако днес втората инстанция уважи доводите й, хонорарът може да бъде конфискуван. В този случай лидерът на Движението за права и свободи Ахмед Доган ще трябва да плати и глоба до 3000 лв.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg