Днес са протестирали 170 000 служители от над 1250 предприятия

2015
Днес са протестирали 170 000 служители от над 1250 предприятия

Конкретният повод за протеста стана лансираната от КЕВР идея за увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото“ с близо 120 на сто, което ще се отрази върху цената на тока за българската индустрия с увеличение от порядъка на 20 процента.

В 76 населени места в страната днес протестираха за час повече от 170 000 мениджъри, работници и служители от над 1250 предприятия. Протестът беше координиран от национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Конкретният повод за протеста стана лансираната от КЕВР идея за увеличаване на ценовата добавка „Отговорност към обществото“ с близо 120 на сто, което ще се отрази върху цената на тока за българската индустрия с увеличение от порядъка на 20 процента.


Масовият протест бе на спиране на работа за един час и провеждане на протести пред порталите на предприятията. В Стара Загора и Казанлък бяха проведени многохилядни протестни шествия. В Смолян беше проведен мощен протест пред сградата на областната управа. 

Организаторите на протеста отдават особено значение на масовостта на протеста в Старозагорско и Казанлъшко, тъй като регионът се смята за „енергийно сърце“ на България, се посочва в съобщение на работодателските организации.

Масовостта на протеста срещу кражбите и лошото управление в енергетиката в тази област показва, че вече е достигнат прага на търпимостта на хората от промишлеността и ако не се вземат адекватни мерки, мащабът на протестите може рязко да се разрасне.

Реално протестът се подкрепя от повече от 237 000 работници и служители от над 1600 предприятия, повечето, от които подкрепиха протеста символично. Част от тях са фирми с непрекъснато производство, където спирането на електрозахранването би могло да доведе до тежки аварии или до непоправими щети на оборудването.

Това са предприятия в стъкларската, керамичната, химическата промишленост, както и в металургията, се посочва още в съобщението.

По време на протеста се стигна до сваляне на товар от електро-енергийната мрежа с около 150 мегавата. Подчертаваме, че изключването на мощностите от протестиращите предприятия, както и възстановяването им, е извършено поетапно в периода между 10:30 и 12:30 часа, като в отделни случаи предварително е било заявено и по-ниско потребление.

Този добронамерен подход се интерпретира от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) недобросъвестно, като ръководството на ЕСО заяви, че не е било усетено спадане в електропотреблението, се посочва още в съобщение.

Това твърдение не отговаря на истината и не прави услуга на енергийния отрасъл. Всъщност, лесно проверимо е на базата на индивидуалните товарови графици.

Протестът на промишлените предприятия е мирен, но изключително мощен и всяко подценяване на възникналата ситуация граничи с престъпление. Игнорирането на хилядите протестиращи ръководители, работници и служители е или демагогия, или „замитане“ на неудобни факти, а свидетели на случващото са журналисти, граждани.

Десетки граждани звънят в централите на нашите организации и изказват подкрепа, тъй като ще бъдат ударени от цените на стоките, които ще бъдат повишени. Напомняме, че общонационалния протест е в подкрепа на реформата в енергетиката и срещу злоупотребите в сектора, се посочва в изявлението на национално представителните работодателски организации.

В заключение, протестиращите предприятия от българската индустрия запазват готовността си за следващи по-радикални действия, които ще бъдат предприети, ако не се вземат реални мерки срещу драстичното повишаване на цената на тока за промишлеността и при отказ от реформи.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg