Днес се открива българската изложба в Лувъра

1935
Днес се открива българската изложба в Лувъра

Днес в парижкия Лувър се открива изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", в която със свои експонати участват 17 български музея. Това, безспорно, е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година.

Изложбата "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" се провежда под патронажа на премиера Бойко Борисов. На церемонията по откриването на изложбата ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни, в това число премиерът Борисов и министърът на културата Вежди Рашидов.

Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан. Експозицията е разположена в четири зали в крило "Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.


Подготовката на мащабната и изключително представителна експозиция с културното наследство на траките започна през 2012 г. след сключване на петгодишно споразумение с музея "Лувър" за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата в Лувъра са направени от трима френски и двама български учени: Главен куратор: Жан-Люк Мартинез, президент – директор на Музея "Лувър". Куратори от българска страна са: проф. д-р Тотко Стоянов от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически институт с музей при БАН.

Куратори от френска страна са: д-р Александър Баралис от департамента за Гръцко, етруско и римско антично изкуство в Музея "Лувър" и д-р Негин Матьо, началник отдел в дирекция "Научни изследвания и колекции" в Музея "Лувър".

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Тракийското изкуство ще бъде показано този път по един неповторим начин, като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи.

Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Дейностите по цялостната организация на българското участие се осъществяваха под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави.

На 15 април ще се проведе и второ, специално откриване на изложбата, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за участие в изложбата и спонсорите, които дадоха своята подкрепа за консервация и реставрация на движимите културни ценности, съпътстващата рекламна кампания на културното наследство на страната ни и за предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg