Днес се провежда пресконференция за делото на „Плама Консорциум Лимитид”

1238
Днес се провежда пресконференция  за  делото на „Плама Консорциум Лимитид”

Днес от 10:00 часа в Национален пресклуб СОФИЯ ПРЕС (ул. „Славянска” №29, ет. 7) ще се проведе пресконференция по повод спечеленото от България международно арбитражно дело на „Плама Консорциум Лимитид”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на държавната администрация.По време на пресконференцията министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и експерти, участвали в хода на процеса, ще представят подробности около делото и неговият успешен за страната ни изход.

Припомняме, че на 19 август 2003 г. „Плама Консорциум Лимитид", като мажоритарен собственик на „Нова Плама" АД (с предишна търговска фирма „Плама"АД) и съответно на петролната рафинерия в град Плевен, заведе дело срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове.

В иска си „Плама Консорциум Лимитид" претендираше за обезщетение в размер на 280 милиона щатски долара,  заедно със сложна лихва, считана от 15.12.1999 година. Според дружеството, което е учредено в Кипър, България е нарушила стандартите за защита на чуждестранните инвестиции и така се е стигнало до унищожаване на инвестицията му в страната.

В своето решение трибуналът постанови, че „Плама Консорциум Лимитид" не се ползва от защитата, предвидена в Договора за енергийната харта, защото е придобило акциите си в „Плама" АД чрез измама.

Дружеството е излъгало Агенцията за приватизация, която е следвало да даде разрешение за прехвърлянето на акциите, че чрез него те ще бъдат придобити от консорциум, състоящ се от швейцарското дружество „Андре и Сие" и норвежкото дружество „Норуиджън Ойл Трейдинг", а в действителност собственик на „Плама Консорциум Лимитид" е бил френският гражданин Жан-Кристоф Вотрен.

Освен това арбитражният трибунал е постановил, че дори и ако се приеме, че „Плама Консорциум Лимитид" има правомерно придобита и защитена от международното право инвестиция, исковете на дружеството срещу Република България са напълно неоснователни и поради това ги отхвърля изцяло.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg