Днес ще бъде приета антикризисната програма на кабинета

729
Днес ще бъде приета антикризисната програма на кабинета

Очаква се днес министерският съвет да приеме стабилизационна програма на кабинета „Борисов". Вчера, по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество правителство, работодатели и синдикати се споразумяха за въвеждане на 32 антикризисни мерки. Проектът на програмата е изготвен от специално създадената работна група към съвета на социалните партньори.

Кризисният план на правителството предвижда ускорено възстановяване на данък добавена стойност и съкращаване на държавната администрация. Изпълнението трябва да започне от този месец.

Бизнесът и профсъюзите предлагат към Агенцията по заетостта да се създаде единна национална информационна система за търсене и предлагане на работа. Там ще се публикуват данни за свободните работни места и информация за образованието и стажа на безработните.

От правителството смятат, че така фирмите ще могат по-лесно да намират необходимите кадри. Друга мярка е ограничаването на вноса на работници от страни извън Европейския съюз.

Сред одобрените предложения е и увеличаването на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите от 260 лв. на 420 лв от 1 януари тази година. Все още обаче няма единно мнение по предложението за намаляване на осигурителната тежест.

Постигнат е консенсус и за по-силен контрол върху банките.

Кабинетът ще обсъжда още Проект на постановление за закриване на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и създаване на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Очаква се на заседанието си Министерският съвет да одобри номинацията на директора на „Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на мястото на проф. Константин Шушулов чийто мандат изтече.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg