Днешните 30-годишни ще се пенсионират на 70

3519
Днешните 30-годишни ще се пенсионират на 70

Хората между 30 и 40 години са повече на брой от всички предишни и следващи ги поколения. Спадът на раждаемостта след 80-те години на миналия век, тепърва ще се отразява на поколения българи, както и на цялата ни икономика.30 – 40-годишните внасят най-голяма част от парите, с които се изплащат пенсиите на сегашните пенсионери.

Българите между 30 и 40 са над 1 милион. Когато тези над милион българи станат достатъчно възрастни, за да се пенсионират, техните пенсии трябва да бъдат плащани от днешните тийнейджъри. Това ще се случи около 2035 г.

Вече знаем, че тийнейджърите са два пъти по-малко от 30 – 40-годишните. И ако днес при сравнително голям брой трудоспособни пенсионната система изнемогва, как ли ще работи, когато хората в активна възраст станат два пъти по-малко от пенсионерите, съобщава бТВ.

„Движим се към възраст за пенсиониране 68 и 70 години. Може би след 20 или след 30 години, но това е перспективата,” каза Иван Нейков, председател на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика (БИТСП).

Дори простата математика показва, че когато хората на 30-40 станат баби и дядовци, те ще станат повече по половината население, а пенсионната система ще може да функционира само, ако пенсионната възраст се вдигне драстично. Нито едно българско правителство досега не е посмяло да направи план за пенсиониране на всички трудещи се. В някои европейски страни със застаряващо население властта вече направи това признание. Днешните активни хора няма как да чакат пенсия преди да станат на 70.

„Чехите са пионерите - те обявиха на генерацията, която сега навлиза на пазара на труда, че през 2050 г. те ще се пенсионират на 73-годишна възраст. То е доста стряскащо, но е много професионално. Когато садиш домати хоризонтът трябва да е 5 месеца, когато правиш пенсионна реформа, хоризонтът трябва да е 50 години,” коментира още Нейков.

По думите му онова, което трябва да ни притеснява е не демографската ситуация, а късият хоризонт. „Това че трябва да запушим дупката в бюджета за тази година, догодина. Много по-добре е да имаме стратегията, да имаме общо съгласие какво ще се прави. Това не се случва в момента.”

Ако сте от 20 до 30-годишни, ще се изправите пред ново голямо предизвикателство около 2050 г. Тогава около 400 хил. българи, които днес са между 20 и 25 ще излизат от трудоспособна възраст. Те ще бъдат заменени от едва 300 хил., които днес са между 10 и 15-годишни. Изводът: Ако сте между 20 и 30-годишни, ще се пенсионирате най-рано на 72. Защото малобройното поколение от големия демографски срив през 90-те ще трябва да ви храни.

Експертите са категорични - единственият начин за младите днес да осигурят старините си е да не разчитат на пенсията. Или поне не само на пенсия. Защото отказа на днешното най-активно поколение да създава повече от 1 или 2 деца, безспорно ще бъде платено с късно пенсиониране.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Samuilov
# 0
13:01 | 23 January 2012
господин министър, пожелавам ти да доживееш и да ходиш на работа с памперс и инвалидна количка
Тодор
# 1
13:01 | 18 January 2012
След години трябва да се има и в предвид циганите, които ще са може би около 40% от населението. Те ще са все така неуки и не образовани, няма да има работа за тях. Ще стане като в Западните държави - ще внасяме клалифицирани кадри от вън. Има начин да се оправим даже и при тази демографска криза и той е като създаваме производства, които носят висок доход или да откриев нефт и газ в огромни количества, ама той пък тогава няма да се използва много.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg