ДНСК готви указания до кметовете на общини за засилване на контрола в строителството

655
ДНСК готви указания до кметовете на общини за засилване на контрола в строителството

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) подготвя указания до кметовете на общините за засилване на контрола в процеса на строителството, каза началникът на ДНСК инж. Иван Симидчиев на семинар във Враца с представители на регионалните дирекции за национален строителен контрол.

Той допълни още, че ще бъде обърнато специално внимание на строежите в състояние – изкоп, за да бъдат предотвратени евентуални инциденти.

По време на срещата бяха обсъдени последните промени в Закона за устройство на територията, както и правомощията на регионалните дирекции за национален строителен контрол във връзка с издаването на заповеди за премахване на строежи.

Нарушенията допуснати за сгради - паметници на културата и за сгради, попадащи в такава зона, ще могат да бъдат премахвани след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата.

По време на семинара беше обсъдена и възможността да бъде вменено в правомощията на главните архитекти на общините издаването на заповеди за спиране на строителството, премахване на нарушения и заповеди за ползване за строежи V-а и VІ-а категория (жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м, огради, градински и паркови елементи и др.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg