ДНСК провери 149 юридически лица и ЕТ, извършващи строителен надзор

523
ДНСК провери 149 юридически лица и ЕТ, извършващи строителен надзор

304 проверки за изпълнение на задълженията на лицата, упражняващи строителен надзор, извърши Дирекцията за национален строителен контрол за периода от 1 юли до 30 септември 2007 г.

Проверени са 149 юридически лица и еднолични търговци, извършващи дейностите по чл. 166 от Закона за устройство на територията - оценка на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняващи строителен надзор.

Проверени са строежи от първа до четвърта категория на територията на цялата страна, в това число 112 жилищни сгради, 86 обществени и 35 производствени сгради, 58 строежа от техническата инфраструктура и 13 хидротехнически съоръжения.

При извършените проверки на място и по представената документация за установени нарушения са издадени наказателни постановления на четири юридически лица и трима еднолични търговци, упражняващи строителен контрол.

В резултат на направената проверка за установените нарушения, ДНСК е издала осем наказателни постановления на юридически лица и еднолични търговци – консултанти. В случай, нарушенията са извършени при изготвяне на комплексен доклад – оценка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите.

При проверките са установени нарушения и от други участници в строителството – възложители, проектанти и строители, като са проведени и съответните административни производства. Образувани са 15 административно-наказателни производства и са издадени 9 наказателни постановления.

Проверките на ДНСК са в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за засилен контрол върху лицата, извършващи строителен надзор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg