ДНСК провери 153 юридически лица и ЕТ, упражняващи строителен контрол

562
ДНСК провери 153 юридически лица и ЕТ, упражняващи строителен контрол

280 проверки за изпълнение на задълженията на лицата, упражняващи строителен надзор, извърши Дирекцията за национален строителен контрол за периода от 1 януари до 31 март 2008 г., съобщиха от ДНСК за profit.bg.

Проверени са 153 юридически лица и еднолични търговци, извършващи оценка на съответствието на инвестиционните проекти или упражняващи строителен надзор.

Проверени са строежи от първа до четвърта категория включително, на територията на цялата страна, в това число 118 жилищни сгради, 73 обществени сгради, 24 производствени сгради, 59 строежа от техническата инфраструктура и 6 хидротехнически съоръжения.

При извършените проверки на място на строежите и по представената документация за установени нарушения са издадени наказателни постановления на 6 юридически лица и на един едноличен търговец, упражняващи строителен контрол.

За установени нарушения са издадени 9 наказателни постановления на юридически лица и еднолични търговци – консултанти и един на физическо лице, упражняващо дейност от и за сметка на юридическо лице – консултант.

При проверките са установени нарушения и от други участници в строителството – възложители, проектанти и строители, като са проведени и съответните административно-наказателни и административни производства. Образувани са 10 административно-наказателни производства и са издадени 2 наказателни постановления. Започнати са и 7 административни производства за спиране и забрана за ползването на проверяваните строежи.

Проверките на ДНСК са в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за засилен контрол върху лицата, извършващи строителен надзор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg