До 10 юли трябва да е готов Планът за действие във връзка със спрените мерки по САПАРД

430
До 10 юли трябва да е готов Планът за действие във връзка със спрените мерки по САПАРД

До 10 юли трябва да е готов Планът за действие във връзка със спрените от Европейската комисия мерки по предприсъединителната програма САПАРД. Работна група, под ръководството на Министерството на земеделието и храните, трябва да подготви документа, а Агенция САПАРД да започне неговата незабавна реализация. Това е записано в доклад на вицепремиера Меглена Плугчиева за напредъка по усвояване на средствата от ЕС и отчет за изпълнение на мерките по Плана за действия за предприемане на корективни действия в хода на прилагането на предприсъединителните програми и структурните инструменти на Общността. Документите бяха разгледани на оперативното заседание на Министерския съвет.

Правителството реши министърът на финансите спешно да възложи на одиторската фирма KPMG извършването на допълнителен одит на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ). Той ще включва одит на транзакциите и на конфликт на интереси в текущо изпълняваните проекти по програмите ФАР и ИСПА от фонда, както и дейности и операции на Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ по проекти, на които бенефициент е фондът. Ще бъдат направени и одити за изпълнение на дейността и на транзакциите на ФРПИ за 2007 г. като разпоредител с бюджетни средства, както и за конфликт на интереси през същия период. Одиторите трябва да изготвят междинен доклад, включително и за 10-те спрени от финансиране проекти по ФАР с бенефицент ФРПИ. Окончателният одитен доклад трябва да е готов до 10 септември т. г.

В анализа на вицепремиера Меглена Плугчиева се посочва, че за преодоляване на ситуацията с европейските програми е необходима пълна концентрация и координация на усилията на цялата администрация, ангажирана с управлението и усвояването на средствата от европейските фондове.

Основните проблеми при изпълнението на оперативните програми са свързани с административния капацитет, както на ниво административни структури – управляващи органи и междинни звена, така и на ниво бенефициенти. Необходимо е опростяване на правилата за изпълнение на отделните програми и засилване на прозрачността и информираността при реализирането им. В доклада на заместник министър-председателя се подчертава, че нерешен остава и проблемът с финансирането на дейности на общините преди сключване на договорите с управляващите органи, както и за пълно приключване на проекта от общините, преди получаването на окончателно плащане по проекта. Нужно е и получаване на положителна оценка на съответствието на системите за управление и контрол за управляващите, сертифициращия и одитиращия орган.

На оперативното заседания министрите обсъдиха и доклада за укрепване на административния капацитет на структурите и звената, отговорни за управлението на финансовия ресурс от ЕС. Обобщената информация на междуведомствената работна група сочи, че са необходими допълнителни щатни бройки за звената, отговорни за еврофондовете. За да се избегне увеличаване на щатното разписание в държавната администрация предложението е да се извърши вътрешно преструктуриране в системата на съответното ведомство. Екипите, които в момента работят по програма ФАР след приключване на дейността й, ще бъдат пренасочени към отделните оперативните програми.

Работната група предлага допълнителните бонуси за стимулиране на служителите да се дават веднъж годишно. Те ще се разпределят чрез диференциран подход. Максималният размер на премията за един служител може да бъде не по-голям от основната му годишна работна заплата. Заплащането на бонусите ще се извършва след решение на Министерския съвет въз основа на Годишния доклад за напредъка по оперативните програми, внасян от заместник министър-председателя. Всеки месец вицепремиерът ще докладва и за обучението в отделните звена.

До 10 юли интернет страниците на административните структури, отговорни за управлението на средствата от ЕС, трябва да бъдат стандартизирани и унифицирани. На тях трябва да бъде поместена информация за стъпките при подготовката на проектите и да бъдат посочени симулационни модели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg