До 100 млн. лв. се предоставят за изпълнение на проекти по ФАР

402
До 100 млн. лв. се предоставят за изпълнение на проекти по ФАР

Министерският съвет реши да бъдат предоставени до 100 млн. лв. по извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите за финансиране на плащанията на проекти по ФАР. С тях ще се осъществят плащания на проекти по финансовите споразумения по ФАР 2005, 2006; ФАР-Трансгранично сътрудничество България и Гърция, България и Румъния; ФАР-Добросъседство България и Македония, България и Сърбия и Черна гора, България и Турция и Преходния финансов инструмент, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

По тези финансови споразумения са проектите за рехабилитация на пътя Ямбол-Елхово, Чепеларе-Соколовци и изграждането на околовръстен път, повишаване безопасността на движение по Дупница-Кулата и т. н.

Друга част от проектите са интегрираната грантова схема за устойчиво развитие чрез защита и опазване на водите, подобряване на капацитета за прогнозиране на наводненията в басейна на р. Марица, модернизиране на българската полиция, подобряване капацитета на гранична полиция, изграждане на цифрова радио-комуникационна система „ТЕТРА” и т. н.

Правителството разреши на ръководителите на програма ФАР в министерствата на финансите и в регионалното развитие и благоустройството да сключват договори по проекти, които са в напреднал етап на договаряне, имат стартирали тръжни процедури или могат да бъдат договорени до 30 ноември т. г.

Договарянето, плащанията и всички процедури по изпълнението на проектите ще е по правилата на програма ФАР. Плащанията ще се извършват със средства от извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите. Те се осигуряват от икономии на разходите и/или преизпълнение на приходите в републиканския бюджет за 2008 г.

Ако Европейската комисия възстанови акредитацията на „Централното звено за финансиране и договаряне” в МФ и на дирекция „Изпълнителна агенция-Програма ФАР” в МРРБ, частта от плащанията, които са признати за допустим разход, ще бъдат възстановени от ЕК и съответно ще постъпят в републиканския бюджет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg