До 1200 лв. обезщетение при безработица?

1814
До 1200 лв. обезщетение при безработица?

До 1200 лв. може да стигат обезщетенията при безработица, след като отпадне таванът за помощите за безработни. Една от антикризисните мерки, които правителството прие, предвижда, хората, които се регистрират в бюрата по труда, да получават 60 на сто от заплатата, върху която са се осигурявали. Това ще стане от 1 юли.

Същевременно, все по-често без работа остават високообразовани и висококвалифицирани хора. Синдикатите алармират, че, от една страна, с качествата и знанията си те не могат да се възползват от предлаганите от държавата възможности за повишаване на квалификацията. От друга страна, това са кадри, които са се осигурявали върху високи доходи, а таванът върху обезщетението за безработица им позволява помощи до 240 лв.

Обезщетението, на което в момента имат право безработните, е между 6 и 12 лв. на ден. Когато този размер се определя, не се взема предвид колко е минималният доход, от който човек има нужда, за да оцелее.

От 1 юли хората, които останат без работа, вече ще получават обезщетение, равно на 60% от дохода, върху който са се осигурявали. Сега максималният осигурителен доход е 2000 лв., което означава, че обезщетението може да е до 1200 лв., вместо досегашните 240 лв. Изчисленията показват, че това ще струва на НОИ допълнително около 45 млн. лв. до края на 2010 г.

Източник: btv

Още антикризисни мерки:

Депутатите изслушаха Дянков за мерките

Г-н Дянков, кризисните мерки са неработещи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Яна
# 0
13:04 | 27 April 2010
Прие ли се тази промяна вече или все още си е само предложение?
Мария
# 1
13:04 | 5 April 2010
А за регистрираните като безработни от началото на 2010г. ще има ли промяна на сумите за обезщетение ? Както е написано се разбира, че само тези които останат без работа от 1.VII.2010 ще получат 60% от дохода в-у който са осигурявани.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg