До 2010 г. броят на спа- и уелнес-туристическите посещения в България ще се увеличи с 75%

424
До 2010 г. броят на спа- и уелнес-туристическите посещения в България ще се увеличи с 75%

Със 75 на сто се очаква да се увеличи броят на туристите, които искат да комбинират отдиха си с възможностите за възстановяване в България до 2010 г.

Балнеологията и медицинските услуги са сред петте перспективни области за инвестиции в България наред с възобновяемите енергийни източници, производството на биогорива и метан, отглеждането на технологични земеделски култури и биоземеделие, и допълващите финансови услуги.

Това е записано в приветствие на председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова до участниците в семинара за спа- и уелнес-туризма в рамките на българското председателство на Централноевропейската инициатива. То бе прочетено от заместник-председателя на Агенцията Станислав Новаков.

Държавната агенция по туризъм и Министерството на здравеопазването /МЗ/ подготвят каталог на българските минерални води и на лечебните им свойства, каза Станислав Новаков.

Инициативата е част от преговорите на МЗ първоначално със Скандинавските здравни каси, а по-късно - и с касите на останалите европейски държави, за обмен на туристи, които искат да комбинират отдиха си с лечение и възстановяване, обясни Новаков.

Сега в България спа- и уелнес-туризмът се осъществява главно чрез туроператорите, а след включването на българските центрове в Европейската здравна мрежа това ще стане и на ниво "каси".

В недрата на около 80 на сто от територията на страната са генерирани или се формират акумулации от термоминерални води, каза проф. Константин Щерев - експерт-термалист. Варненският, Софийският и Дунавският хидротермален басейн са сред потенциалните центрове за развитие на този туризъм.

Заради високите температури на водите тези центрове биха могли да работят целогодишно и да поемат част от енергийните си разходи. Енергийният потенциал на Варненския басейн например е 290 мегавата, на Софийския - с около 20 на сто разкрити геотермални запаси, потенциалът е около 50 мегавата.

Според приетия от Народното събрание урбанистичен план на столицата се предвижда да бъдат създадени 35 центъра, които ще добиват минерални води с различни характеристики и ще предлагат лечебни рекреационни и спортни услуги. Голяма част от тях ще са в подножието на Витоша, обясни Щерев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg