До 2010 г. изграждат канализация в "Драгалевци" и други 40% от местата в Столична община

1125
До 2010 г. изграждат канализация в

За канализацията на Драгалевци, "Манастирски ливади - изток", Кремиковци, Яна, Горни Богров, Ботунец, Бухово, Негован, Чепинци и Световрачене ще се иска финансиране от ОП "Околна среда и води", каза за БТА заместник-кметът по строителство на София Ирина Савина.

Работните проекти за изграждането на канализация в тези райони ще са готови до края на годината, допълни тя и обясни, че след това ще се търси изпълнител и ще се кандидатства за финансиране от фондовете на ЕС.

Изграждането на канализация е залегнало в стратегията за развитие на инфраструктурата на Столичната община, която ще обсъжда СОС следващия месец. Изграждането на канализация във всички райони и селища на София, където още няма, и укрепването на всички речни корита ще струват 162 млн. евро, каза Ирина Савина.

В момента в София има изградени 4000 км водопроводна и 2000 км канализационна мрежа. Освен в селищата, които скоро може да имат канализация, такава липсва в районите "Киноцентър", "Ботаническа градина", "Кръстова вада", "Малинова долина", "Витоша", Симеоново и Бояна. Частично изградена е канализацията на Панчарево, Бистрица, Кокаляне, Герман, Лозен, Долни Богров, Казичене, Кривина, Кубратово и Владая.

Според Ирина Савина основният проблем на водоснабдителната система е изтичащият експлоатационен срок на стоманените и често авариращите етернитови тръби, някои от които - по по-малките улици, се деформират и заради натовареният автомобилен трафик над тях. Това е и причината Столичната община да вземе решение, че там, където цялостно ще се преасфалтира улица, трябва да бъде подменян и водопроводът, и канализацията, допълни Савина.

Финансирането на подмяната на канализацията или на изграждането й става чрез ПУДООС или по предприсъединителни и присъединителни програми на ЕС. С дадения по програмата ИСПА заем от 58.5 млн. евро ще се изградят пет пречиствателни станции в Плана планина и Витоша (по едната от които - в Плана планина, вече се работи), ще бъде рехабилитиран Рилският водопровод, което ще осигури по-чиста вода на 18 процента от софиянци, и водопроводът от Драгалевци до бул. "Черни връх". С част от заема ще се изградят шест колекторни съоръжения. Проблем при строителството им може да бъде отчуждаването на имотите, предположи Савина. Вече има 10 жалби на собственици срещу процедурите по отчуждаването на терените им за инфраструктурни проекти, каза тя.

До края на годината "Софийска вода" ще подмени водопровода на бул. "Дондуков" (от пл. "Света Неделя" до бул. "Васил Левски"); 2.8 км водопроводна мрежа в кв. "Захарна фабрика"; ще бъде изграден отвеждащ колектор при Панчарево и ще се изгради канализационен колектор със средства от ПУДООС в Горна Баня.

През следващата година "Софийска вода" ще подменя водоснабдителната мрежа на Владая и с. Желява и ще изгради канализацията в кв. "Модерно предградие" и кв. "Бенковски". Вече се работи по корекцията на река Слатинска при бул. "Гео Милев", като строителството ще приключи до средата на следващата година, а от бюджета на Столичната община са осигурени 1.7 млн. лв. за него.

Следващата година бюджетът на общината ще финансира корекциите на река Слатинска (при ул. "К. Фотинов" до бул. "Вл. Вазов"), река Владайска (от бул. "Овча купел" до ул. "Житница") и река Новачица (от бул. "Кл. Охридски" до МБАЛ "Св. Наум"). Работен проект има вече за друга корекция на река Владайска - от бул. "Овча Купел" до бул. "Н. Петков".

Столичната община е планирала срещи със "Софийска вода" през следващия месец, на които ще посочи какво иска да бъде изградено за периода 2009-2014 г., каза Ирина Савина. Така ще се наблегне не на малките улици, а на по-големите проекти, каза тя.

Пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово ще има още два биобасейна, каза Савина. С тях капацитетът на станцията ще се увеличи с още 50 процента. Амбицията ни е до 2010 г. да има канализация в 40 процента от местата в Столичната община, където сега няма такава, а до 2015 г. ще бъде изградена навсякъде, посочи Ирина Савина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg