До 2011 г. с канализация ще са много нови софийски квартали

551
До 2011 г. с канализация ще са много нови софийски квартали

До 2011 г. да бъде изградена канализацията в кварталите "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Горна баня", "Суходол", "Модерно предградие" и в селищата от район "Кремиковци", предвижда Стратегията за развитие на инженерната инфраструктура на Столичната община, която ще бъде внесена утре за обсъждане в Столичния общински съвет.

За БТА заместник-кметът по строителство Ирина Савина допълни, че за същия период ще бъде подменена и водопроводната мрежа във "Владая", а "Симеоново", "Драгалевци" и "Панчарево" ще са с изградени главни отвеждащи колектори.

Стратегията, която е разработена в съответствие със Закона за устройство на територията, обхваща периода на развитие на канализационната и на водоснабдителната мрежа и корекциите на речните корита от 2007 до 2020 г.

В нея са включени два периода - краткосрочен (от 2007 до 2013 г.) и дългосрочен (от 2014 до 2020 г.), които са съизмерими със схемата за финансиране на проекти от ЕС, обясни Савина.

В анализа на водоснабдителната система на Столичната община се отбелязва, че 100 процента от жителите й са осигурени с нормално водоснабдяване. На територията на общината има 4075 километра водопроводи, но сегашното им състояние води до загуби на вода при преноса й. Лошо е и състоянието на главните помпени станции, до момента не се използват оптимално и геотермалните водоизточници.

Канализационната система в Столичната община обслужва 70 процента от жителите й.
Състоянието на мрежата е добро, но е необходимо изграждането на локални пречиствателни станции за селищата от околоградския район. Необходим е и ремонт на пречиствателната станция на МК "Кремиковци". В анализа, засягащ канализационната мрежа, е отбелязано, че значителна част от нея отвежда отпадните води директно в реките.

Това налага значителни инвестиции в нея, посочи Савина. В Стратегията за развитие на инженерната инфраструктура е предвидено до 2020 г. да има канализация във всички селища от Столичната община.

През тази година в бюджета на общината са включени 18 идейни и работни проекти за корекции на реките, преминаващи през София. Заместник-кметът по строителството заяви, че ще се работи по най-критичните участъци, очертали се като опасни при последните наводнения.

В документа се предвижда и разработването на специализирани стратегии и програми за осигуряването на резервни източници на питейна вода, които да бъдат използвани при сухи години и при недостиг на вода от основния водоизточникна София - язовир "Искър".

Според Стратегията за развитие на инженерната инфраструктура водопроводната и канализационната мрежа ще се изграждат чрез инвестиционния план на "Софийска вода", по линията на публично-частното партньорство и с пари от програми на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg