До 2013 г. трябва персонал от 529 души за АЕЦ "Белене"

607
До 2013 г. трябва персонал от 529 души за АЕЦ

До 2013 г., когато АЕЦ Белене трябва да заработи, е необходимо да бъде подготвен персонал от 529 души. Това каза днес Йордан Георгиев, управител на предприятие "АЕЦ Белене" към НЕК по време на конференцията "Кадрово обезпечаване на ядрено-енергийния отрасъл". Все още не е утвърден техническият проект, въз основа на който се определя щатното разписание на централата, уточни той.

Подготовката на обучени според всички нормативни изисквания кадри в областта на ядрената енергетика отнема около 4-5 години, затова обучението трябва да започне от следващата година, посочи председателят на Български атомен Форум Богомил Манчев.

Проект "АЕЦ Белене" е важен в икономически, екологичен и социален план, това е най-важният инвестиционен проект за страната и Министерството на икономиката и енергетиката ще направи всичко възможно за обезпечаване обучението на  специалистите, които ще работят в бъдещата централа,заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Около 60 човека ще бъдат свързани пряко с безопасността на централата и на тяхното обучение ще се обърне специално внимание, каза инж. Александър Труфанов от Нововоронежки учебно-тренировъчен център на "Атомтехненерго", Русия. Той подчерта, че като изпълнители на проекта Атомстройекспорт са задължени да обучат персонала и ще го направят според най-високите световни изисквания. Ние имаме огромен опит в тази област, а разчитаме също и на обучен персонал от "АЕЦ Козлодуй", посочи инж. Труфанов. Той обяви, че до 2013 г. трябва да бъдат обучени хора в 271 различни длъжности, тоест да се разработят 271 обучителни програми.

Персоналът на "АЕЦ Козлодуй" е намалял значително след извеждането от експлоатация на първите четири реактора, посочи на конференцията Александър Николов, директор "Производство" на "АЕЦ Козлодуй".

Според заместник-министъра на образованието и науката Ваня Добрева обучението на един млад човек от студентската скамейка през квалификационни курсове и положен стаж по специалността до превръщането му в специалист по ядрена енергетика отнема от 10 до 15 години. Кой ще има мотивация да отдели тези години от живота си за обучение, ако не е сигурен в бъдещата си реализация, запита Добрева. Тя посочи, че за тази година МОН е отпуснало с 20 процента повече места за обучение във физичните специалности на университетите , но те не са попълнени. Липсва мотивация на младите хора да се занимават с ядрена физика и това може да бъде преодоляно единствено, ако се предвидят допълнителни стимули за студентите като стипендии и осигуряване на работа след завършване на обучението, каза Добрева.

Министър Димитров определи срок от два месеца за изготвяне на конкретни предложения за публично-частни партньорства в областта на обучението на кадри за "АЕЦ Белене" и за начертаване на конкретни стъпки за провеждането на обучение на бъдещия персонал на централата. Като възможност за унифициране на специалността на конференцията бе предложено създаването на междууниверситетска магистърска програма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg