До 2025 г. завършват жп връзката със Северна Македония

947
До 2025 г. завършват жп връзката със Северна Македония

© МТИТ

До 2025 г. ще изградим жп връзката със Северна Македония.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първото заседание на Смесената Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество между двете страни, което се проведе вчера и днес в Скопие.

Комисията се председателства от министър Росен Желязков и от министъра на икономиката на  Република Северна Македония Крешник Бектеши, съобщават от пресцентъра на транспортното министерство.


„За модернизацията на жп линията от София до границата със Северна Македония, ще са необходими 400 млн. евро, които се предвижда да бъдат осигурени от европейските фондове“, посочи министър Желязков. По думите му, инвестициите от страна на Северна Македония в участъка от Куманово до българската граница ще бъдат аналогични.

„Пътната карта сочи, че до 2025 г. ще имаме изградена свързаност и придвижването от София до Скопие ще отнема не повече от 1 час, с капацитета на новата инфраструктура“, отбеляза Росен Желязков.

Той посочи, че синхронизацията на проектите е изключително важна и с оглед изграждане на трансграничния тунел „Деве баир“, който е разделен поравно между двете страни, и чрез него преминаването между държавите ще се извършва директно.

Според транспортния министър, поетите конкретни ангажименти относно свързаността, ще позволят реализирането на дългоочаквания проект за Коридор №8.

Телеком операторите и регулаторът в Скопие, са предприели стъпки за насърчаване на намаляването на тарифите за разговори в роуминг, каза още министър Желязков след срещата си с министъра на информационното общество и администрацията Дамян Манчевски.

„И трите български оператори значително намалиха роуминг тарифите в пакетите за гласови услуги, данни и текстови съобщения, които предлагат цена между 2,99 лв. и 4 лв. на ден“, посочи българският министър.

Росен Желязков заяви, че в периода април-май т.г. ще бъдат ускорени разговорите с телеком операторите. Той добави, че пътната карта на ЕК и държавите от Западните Балкани предвижда през 2022 година да бъдат постигнати нива на роуминг тарифите, аналогични на националните.

Българският износ за Македония е скочил двойно за последните 10 гПовече от два пъти е нараснал българският износ за Република Македония през последните 10 години.

По време на заседанието на междуправителствената комисия бяха набелязани още конкретни стъпки, свързани с насърчаване на инвестициите; околната среда и водите; енергетиката и туризма.

В областта на енергетиката беше заявено желание за изграждане на втори интерконектор Петрич-Струмица.

Предстоят разговори с отделните авиационни оператори за включване в туристическите пакети на превози по въздух между България и Северна Македония.  Очаква се през април, по време на междуправителственото заседание на двете държави, да бъдат подписани конкретни меморандуми в тези области.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg