До 31 януари ще бъде публикуван целогодишният план за отваряне на процедури по ОПАК

379
До 31 януари ще бъде публикуван целогодишният план за отваряне на процедури по ОПАК

До 31 януари 2008 г. на сайта на оперативна програма "Административен капацитет" www.opac.government.bg ще бъде публикуван целогодишният план за отваряне на процедури по ОПАК. Там бенефициентите ще могат да получат предварителната информация и съответно да се подготвят по предпочетените от тях позиции.

Според проучване на Алфа Рисърч трудностите при кандидатстване пред по-голямата част от бенефициентите, са липсата на достатъчно средства за съфинансиране, тежките процедури, кратките срокове, липсата на контакти сред управляващите, липсата на специалисти, недостъпната информация и езиковите проблеми.

ОПАК е единствената програма, по която не се изисква съфинансиране. Това каза заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа Мария Дивизиева. По думите й, в отделни случаи, където това се налага, съфинансирането ще бъде между 5 и 10 на сто. Максимално е облекчен и пакетът от документи, които бенефициентите трябва да попълват. Но кандидатстващите имат огромен проблем с попълването на документацията, отбелязват експерти.

Формулярът за кандидатстване е изключително важен документ, защото оценителната комисия няма контакт с бенефициента и от попълването на този документ зависи доколко комисията ще разбере проекта.

Той трябва да бъде написан кратко, точно и ясно. В него трябва да са описани дейностите по проекта, партньорствата, опитът на кандидата и трябва да е приложен много добре разписан бюджет на проекта.

Според Дивизиева на практика се получава така, че формулярът не е попълнен достатъчно ясно, не са детайлно разписани дейностите, често бюджетът е нереалистичен и в пъти надскача предвидените дейности по съответния проект.

България има лошия опит от ФАР, когато излезе така, че у нас годината има 400 дни, а не 365 и денонощието има 30 часа, коментира заместник-министърът. Някои от тези проекти са били разписани така, че извънредните часове, положени от един човек, надхвърлят часовете от денонощието. Има и проекти, които планират например 314 дни в годината командировки, и над 200 нощувки, даде пример Дивизиева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg