До началото на месец август ще бъдат въведени „Български стандарти" за производството на девет вида месни продукти - кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, варен колбас и траен варено-пушен шпеков салам.

Стандартите ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. Те няма да бъдат задължителни за производителите, но продуктите, произведени по тях, ще носят определени защитени наименования и лого.

Стандартите, наименованията и логото ще бъдат утвърдени със заповед на генералния директор на НВМС. Контролът върху производството ще се осъществява от „Държавния ветеринарно-санитарен контрол".