До края на година приключва работното проектиране по автомагистрала Струма?

438
До края на година приключва работното проектиране по автомагистрала Струма?

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов каза, че до края на тази година може да приключи работното проектиране за автомагистрала "Струма" и след това да се състои тръжна процедура и да се възложи изпълнението.

Разработването на нови варианти на автомагистралата в района на Благоевград ще наложи отлагането на проекта, посочи Гагаузов в отговор на парламентарен въпрос за строителството на "Струма". Според министъра трябва да се престане с различните обжалвания, защото това ще забави и оскъпи изпълнението на проекта, предаде БТА.

Миналата година в Благоевград е имало обществени обсъждания на доклада за ОВОС за автомагистралата. Имало е мнения трасето да премине западно от града, като се отдалечи максимално от населеното място. Предложението от авторите на доклада за ОВОС е трасето да мине в района на Благоевград, да се развие западно, като така ще се запази съществуващият път, дублиращ автомагистралата, няма да се засегне и съществуващият
газопровод, по-лек е за зимно поддържане, съобразен е с плана на града, засяга минимално обекти от Натура 2000 и има и други икономически ползи.

АМ "Струма" е първото голямо инвестиционно предложение, за което е изготвена и оценка за съвместимост от лицензирани експерти на БАН, посочи Асен Гагаузов. По думите му тази оценка подкрепя доклада на ОВОС, включително и най-критичната в екологично отношение отсечка в района на Кресненското дефиле, в която трасето е решено с поредица от тунели, щадящи околната среда.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg