До края на годината одобряват програмата за развитие на селските райони

376
До края на годината одобряват програмата за развитие на селските райони

Програмата за развитието на селските райони до 2013 г. се очаква да бъде одобрена до края на годината от Комитета за развитие на селските райони на Европейската комисия. Това каза на пресконференция министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил.

Той уточни, че бюджетът на програмата е 3.242 милиарда евро, с националното съфинансиране. Днес министърът обяви официалното приключване на проект по програма ФАР "Подготовка на Министерството на земеделието и горите да прилага втория стълб на Общата селскостопанска политика - развитие на селските райони". Партньори по проекта са Австрия и Италия, като националното съфинансиране е 80 500 евро, а общата му стойност е 883 000 евро.

Финансирането на проектите по Програмата за развитие на селските райони ще става от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони с 2.609 милиарда евро. Основни бенефициенти по програмата са фермерите.

Пред журналисти министърът поясни, че Националният стратегически план за развитие на селските райони и програмата са изпратени в срока, поставен от ЕК.

Въвеждането на регламента за обособяването на Европейския фонд за развитие на селските райони в отделен фонд е закъсняло, което се е отразило на сроковете за одобрението на българската програма. Това първоначално се очакваше да стане през септември, каза министърът.

Първите коментари от ЕК по българската програма е трябвало да бъдат получени в началото на август, но те са пристигнали в началото на септември, допълни Кабил.

Сега министерството подготвя отговорите на над десет въпроса на комисията по програмата, които целят необходимото прецизиране. Отговорите се очаква да бъдат изпратени до 20 септември, каза министърът. Друга причина за забавянето на одобрението на българската програма е, че тя трябва да бъде приета заедно с още 92 програми на останалите страни от ЕС.

Според министър Кабил, одобрението на българската програма е по-добре да стане в началото на 2008 г. Причината е, че ако това стане в края на тази година, страната няма да има време да задейства цялата организация по договарянето на първите проекти и ще мине в следващата година. Това означава, че за първите проекти разплащателната формула ще бъде съкратена с една година, коментира министърът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg