До края на месеца изготвят окончателен вариант на Закона за ВиК

355
До края на месеца изготвят окончателен вариант на Закона за ВиК

До края на месец юни тази година ще бъде изготвен окончателен вариант на Закона за водоснабдяване и канализация. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски при откриването на Втората конференция “Булаква” 2007г. в София.

Зам.-министърът припомни, че преди около 3 години е приета Националната стратегия за развитие на водния сектор в Република България и като неразделна част от нея – Стратегията за управление и развитие на водоснабдяването и канализацията до 2014 г.

В Стратегията са отбелязани три закона, които са определящи за дейността по предоставянето на ВиК услугите - законът за водите, закон, свързан с регулирането на водоснабдителните и канализационните услуги и законът за водоснабдяването и канализацията. Той трябва да реши проблемите свързани със собствеността и управлението на ВиК инфраструктурата и да определи отговорностите на държавата и местните власти при избирането на ВиК оператори и взаимоотношенията с тях.

Мнението, което защитават експертите на МРРБ е, че собствеността на ВиК инфраструктурата трябва да бъде публична собственост – на държавата и на общините. Съществуват и противоположни мнения, подчерта Димчо Михалевски и уточни, че по този проблем няма ясен и единен европейски модел.

Той припомни, че в доклада на Световната банка от 2005 година са посочени 7 млрд. евро необходими средства за модернизация на отрасъла. Заедно със средствата за обслужване на дълга по кредитите общият размер на сумата е около 9 млрд. евро.

Държавата не е в състояние да ги осигури и ще се използват и други източници на финнасиране, освен бюджетни средства, посочи Димчо Михалевски - европейските фондове, кредити от международни банки и частни инвестиции.

До края на годината ще завърши проекта, по който МРРБ работи с Международната финансова корпорация, част от структурата на Световната банка, за анализ на ВиК сектора и възможното партньорство с частни инвеститори в определени области.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg