До месец отварят отново депото в Суходол

439
До месец отварят отново депото в Суходол

Максимум до месец депото в Суходол ще бъде отворено отново, каза пред журналисти заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Искането на Столичната община за повторно отваряне на депото е било подкрепено от Министерския съвет на днешното му заседание. Това е временна мярка, до намиране на трайно решение на проблема с отпадъците на София, каза изпълняващият длъжността кмет на столицата Минко Герджиков.

Той посочи, че Столичната община е извършила геодезически измервания, според които депото в Суходол има 480 000 кубически метра свободна площ. Тя може да бъде запълнена за 18 месеца, а ако инсталираме и сепарираща машина, срокът ще се удължи на 23 месеца, каза Герджиков.

Заместник-министър Георгиев добави, че не бива да се очакват непременно протести от жителите на Суходол и че те би трябвало да бъдат съпричастни с проблемите на общината, в която живеят. По думите му, правителството е готово при необходимост да подпомогне изграждането на инфраструктура в квартала, но за момента не се предвиждат конкретни финансови стъпки за обезпечаване на хората в района.

Като причини за искането за повторно отваряне на сметището Герджиков посочи изчерпването на количествата, които общината ще може да извозва до сметищата в Пловдив и в Карлово, както и опасността от санкция на ЕК, ако не бъде намерено решение с отпадъците на София. Ако имаше друг изход, бихме се възползвали, но такъв няма, каза той.

Герджиков посочи, че извозването на сметта към Суходол ще даде време на общината да започне процедура за изграждане на регионално депо в някоя от съседните общини, както и за построяването на завода за преработване на битови отпадъци. Следващото лято ще обявим търг за фирма изпълнител, каза Герджиков.

Сепариращата машина, която общината ще закупи, ще бъде на стойност между 300 000 и 800 000 лева, уточни Герджиков. Съоръжението ще бъде разположено на територията на сметището в Суходол, ще се експлоатира от фирма "Чистота - Искър", а приходите от продажбата на метални и стъклени отпадъци ще отиват в общината. Така машината ще се изплати за по-малко от година и ще осигури до 20 процента намаляване обема на депонирания отпадък, посочи Герджиков.

Заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска каза, че общината е направила всички необходими проучвания и експертизи, както и че отварянето на депото в Суходол не крие опасност за здравето на хората и за околната среда. Направени са хидроложки
проучвания, здравни експертизи във връзка с намаленото отстояние на депото до кварталите в регулация, както и мониторинг на минералните на води в Банкя и в Горна Баня, посочи тя.

До шест месеца трябва да заработи и заводът в Шишманци, който ще поеме част от балираните отпадъци, посочи Герджиков. Той добави, че в момента има около 450 000 бали с отпадъци, които трябва да бъдат извозени от София. Щом бъде отворено депото в Суходол, отпадъците ще спрат да се балират, а ще се сепарират, уточни той. Герджиков поясни, че това не крие опасност от плащане на неустойки на балиращите компании, защото договорите с тях изтичат след няколко месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg