Добрев: По-високи инвестиции неминуемо ще се отразят на доходите

5217
Добрев: По-високи инвестиции неминуемо ще се отразят на доходите

ГЕРБ е идентифицирала три основни проблема пред развитието на икономиката и смятаме, че с тяхното решаване ще успеем да постигнем икономически растеж от 4-5%. Това каза в интервю за Novini.bg и Profit.bg бившият депутат от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Първият проблем е свързан с административната тежест върху бизнеса. Според Добрев само през миналата година средно 130 000 малки предприятия са били ангажирани да си извадят документ за липса на задължения към НАП. Издадени са били около един милион подобни удостоверения, свързани с близо един милион посещения в офисите на агенцията. „Загубата на време е загуба и на брутен вътрешен продукт. По най-скромни изчисления само документът от НАП намалява БВП със 150 млн. лв.“, каза Добрев.

Според него, ако фирмите престанат да са куриери на администрацията, ще могат да се съсредоточат върху дейността си и българската икономика ще постигне по-голям растеж. Затова идеята на ГЕРБ е вместо хората да носят документи на администрацията, да дават съгласие тя да ги събере от съответните други администрации. Така тежестта ще се прехвърли от бизнеса и гражданите върху самата администрация, обясни Добрев.

Втората мярка, заложена в икономическата програма на ГЕРБ, е свързана със стимулиране на инвестициите. Добрев даде пример с Пловдив, където има над 140 предприятия в индустриалните зони, в които работят над 70 000 души, там са инвестирани над един милиард евро, а безработица в Пловдивска област на практика не съществува. „Този модел трябва да се мултиплицира поне на още две места в Южна България и на три места в Северна България“, категоричен е Добрев. Според него в България има добър закон за насърчаване на инвестициите, но той трябва да се дофинансира, така че инвестициите да остават в страната ни. "По-големите инвестиции ще увеличат ръста на икономиката, ще създадат конкуренция на пазара на труда и това неминуемо ще повлияе на доходите", смята Добрев.

Третата мярка, предвидена от ГЕРБ, е за стимулиране на развитието на капиталовия пазар. „Миналата година успяхме да подкрепим създаването на Съвет за развитие на капиталовия пазар. Самият бранш установи 14 пречки пред развитието му, имаме 14 мерки, с които да ги преодолеем“, каза Добрев.

Според него с реализирането на трите мерки в икономическата програма на ГЕРБ в края на четвъртата година БВП ще достигне 120 млрд. лв., а средната работна заплата ще е 1500 лв. Той побърза да добави, че на среща преди два дни всички работодателски организации са потвърдили, че изчисленията са правилни, ако програмата бъде изпълнена. Добрев изрази надежда след изборите да бъде сформирано правителство, защото политическата нестабилност влияе негативно върху икономическия растеж.

Той коментира и състоянието на българската енергетика, като заяви, че тя не се нуждае от допълнителни мощности в идните 15-20 години. „Дори в тази студена зима, която преживяхме през януари, системата издържа“, каза Добрев. Той отбеляза, че ако допреди няколко години ръстът на икономиката е бил пряко свързан с ръст в енергийното потребление, от известно време се наблюдава точно обратната тенденция - икономиката расте с 2-4%, а консумацията на електроенергия намалява с 1-1.5%. „Причината е, че профилът на икономиката се променя - от енергоемка ставаме по-конкурентноспособна икономика“, смята той.

Според Добрев енергетиката се намира във фаза, в която не е сигурно какво бъдеще я очаква - дали то е свързано с ядрените централи, газа или ВЕИ-тата. „В енергетиката със сигурност предстои революция“, добави той.

Всичко по темата ИЗБОРИ 2017

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg