Добри новини от ЕС за българския риболов

1086
Добри новини от ЕС за българския риболов

© Pixabay

Квотата за улов на калкан за България и Румъния е увеличена, а тази за трицоната (цаца) се запазва на нивата от 2017 г.

Това стана ясно, след като Съветът на Европейския съюз прие регламента за определяне на риболовните възможности за ЕС в Черно море през 2018 г.

Така за първи път след присъединяването на страната ни към ЕС квотата за улов на калкан ще бъде увеличена през 2018 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

През следващата година България и Румъния ще имат право да осъществяват риболов на калкан общо в размер на 114 тона, което е с 32% повече спрямо досегашното разрешено количество.

Това е сериозен успех за България предвид голямото значение на този вид риболов за сектора и предизвикателството за създаване на условия за равнопоставеност между всички черноморски страни.

„Пастърма говежда” вече е защитена в ЕС като традиционна храна„Пастърма говежда” получи защита в Европейския съюз като храна с традиционно специфичен характер

На 11 декември Съветът на ЕС в състав „Земеделие и рибарство“ определи общ допустим улов на равнищата, установени от многогодишния план за управление на риболова на калкан (644 тона), договорен на 41-ата годишна среща на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) през месец октомври 2017 г.

Тогава бе постигнато значително увеличение на квотата за улов на калкан за кораби на ЕС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg