Доган взел 1.5 млн. лв. за "Цанков камък"

1189
Доган взел 1.5 млн. лв. за

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел солидна сума - 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов. По силата на този документ лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта.

Според първоначалния договор от януари 2008 г. лидерът на ДПС е трябвало да получи 1.95 млн. лв. за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката. Година по-късно - през февруари 2009 г., Ахмед Доган взема 1.5 млн. лв. Той от своя страна възлага изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на "Минстрой холдинг".

Така според документите Данаил Тафров, бивш изп. директор на НЕК, получава за работата си 25 000 лв., Ани Христова - 10 000 лв., Жулиета Христова - 7 500 лв. и Марияна Захариева - 7500 лв. За четиримата експерти общо Ахмед Доган заделя 50 хил. лв. Така от изплатената му сума остават 1.45 млн. лв.

"Минстрой холдинг" работи на "Цанков камък" като подизпълнител на главния изпълнител - австрийската фирма "Алпине Бау".

При посещение на премиера Бойко Борисов преди три дни на обекта стана ясно, че от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила нагло повече от 2 пъти - от около 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите трябва да се осигурят от държавната НЕК.

По данни на компанията за "Цанков камък" е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП "Париба" за проекта АЕЦ "Белене".

През май м.г. - в края на мандата на тройната коалиция, НЕК подписа споразумение с австрийските фирми "Алпине Бау" и ЕВН (собственик на Енергото в Югоизточна България) за включването им в проекта "Горна Арда".

Изграждането на скъпо струващата каскада от три язовира и три ВЕЦ-а започна през 1999 г. по решение на правителството на Иван Костов.

Доган е бил мениджър на проучванията и за яз. "Тунджа". Анкара от години настоява за изграждане на такова езеро на общата ни граница. България отказваше с мотива, че язовирът ще залее наши плодородни земи, а производството на ток ще става във ВЕЦ на турска територия.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Меди
# 0
14:03 | 21 March 2010
Не е истина това!!! Само толкова? Невъзможно!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg