Договори за 59 млн. лв. с крайдунавски общини по ОП „Регионално развитие”

888
Договори за 59 млн. лв. с крайдунавски общини по ОП „Регионално развитие”

59 млн. лв. е стойността на сключените договори с крайдунавски общини по оперативна програма ”Регионално развитие”. Дунав е основен европейски път – транспортен, икономически и културен коридор и реката е общоевропейски приоритет. Всяка инвестиция в Дунавския регион трябва да бъде подчинена на единна визия, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова на международната конференция „Устойчиво развитие на крайречните зони” в Русе.

Пред участниците във форума заместник-министър Михайлова представи различните европейски програми, с които могат да се изработят проекти за благоустрояването на Дунавския регион. Според нея на дневен ред вече е въпросът дали общините могат да изпълнят проектите, а не дали имат проектна готовност.

Досега по ОП „Регионално развитие” са сключени 75 договора за над 172 млн. лева. 59 млн. лв. е стойността на договорите с крайдунавските общини, сключени по ОП „Регионално развитие”. Михайлова каза, че до края на годината по оперативната програма може да бъдат сключени договори за 200 млн. евро. Тя обясни, че предоставените досега 59 млн. лв. в следващите години ще бъдат утроени или учетворени с новите схеми, които ще бъдат открити. Заместник-министърът подчерта, че ще има строг контрол и нито едно евро, предвидено за регионите, няма да бъде използвано нерегламентирано.

Другата програма, по която може да се модернизира Дунавският регион, е Трансгранично сътрудничество България - Румъния. Индикативният й бюджет е 262 млн. евро. Вече е отправена първата покана, а до края на месец септември ще бъде публикувана и втората.

Програмата за развитието на Черноморския басейн, в която участват 10 държави, също дава възможност за развитието на част от Дунавските общини. Стойността й е 17 млн. евро. Програмата за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа също дава шанс на общините. В нея участват 17 страни-членки на ЕС.

Снимка: Община Русе

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg