Договорихме се с Турция относно въвеждането на безвизов режим

662
Договорихме се с Турция относно въвеждането на безвизов режим

Спогодба за изменение на Визовата спогодба между правителството на Република България и правителството на Република Турция от 1993 г. беше подписана днес, информират от МВнР.

От българска страна тя бе подписана от заместник-министърa на външните работи Любомир Кючуков, а от турска – от Н.Пр. Мехмет Т. Гюджюк, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в Република България.

Измененията във Визовата спогодба предвиждат да се въведе пълен безвизов режим за българските граждани, с право на влизане, пребиваване, транзитно преминаване и напускане на територията на Република Турция през всички гранично-пропускателни пунктове, отворени за международен превоз на пътници и товари.

В същото време, ще бъдат освободени от изискването за транзитни визи турските граждани, притежаващи валидни визи или разрешения за пребиваване, издадени от държави-членки по Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген, Европейския съюз, Швейцария и Лихтенщайн. За всички останали турски граждани, които не отговарят на тези условия, ще продължат да се изискват визи за транзитно преминаване през територията на Република България.

В духа на успешното и динамично развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни, се предвижда издаване на многократни визи със срок на валидност до една година на турски граждани, които имат значителен принос в развитието на тези отношения и поддържат активни делови контакти с български търговски фирми.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg