Доходите на 67,3% от домакинствата остават непроменени вече година

423
Доходите на 67,3% от домакинствата остават непроменени вече година

© Unsplash

През последните 12 месеца за 2/3 от българите доходът на домакинствата им остава без промяна. Едва 27,9% от хората отчитат ръст на доходите, а 4,8% - намаление. Това сочат данните на Националния статистически институт за през третото тримесечие на 2022 г.
 
За отчетения период делът на хората, които изпитват затруднения да покрият ежедневните си разходи, продължава да бъде относително висок – над 75%.
 
Известни затруднения изпитват 38,5%, а трудности – 28,3%. За всеки десети покриването на ежедневните разходи е много трудно.
 
В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на хората, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на тези, които изпитват известни затруднения.
 
Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 18%, а никакви затруднения изпитват едв 4,3%.
 
От НСИ отчитат още, че хората ва възраст 16 и повече години са най-неудовлетворени от финансовото състояние на домакинствата им.
 
За 20-те процента домакинства с най-високи нетни доходи средната удовлетвореност на хората и през трите тримесечия е около 6, а за 20-те процента домакинства с най-ниски нетни доходи удовлетвореността на хората от финансовото положение и през трите тримесечия е около 3.
 
Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните е 5,71 през първото тримесечие, 5,96 през второто и 6,07 през третото тримесечие на 2022 г., измерена по същата скала от 0 до 10.
 
И през трите тримесечия на 2022 г. анкетираните дават относително висока оценка по отношение на удовлетвореността си от личните взаимоотношения със семейството, приятелите, съседите и други лица - средно 7,17 през първото, 7,27 през второто и 7,36 през третото тримесечие, при скала на измерване от 0 до 10.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg