Доходите на домакинствата се стопиха с 12%

609
Доходите на домакинствата се стопиха с 12%

Общият доход средно на лице от домакинство през декември 2009 г. е 331.63 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. намалява с 11.9%.

Основната част от този доход на домакинствата се формира от получаваната работна заплата и пенсии. Техният относителен дял в общия доход за месеца е 76.9%. При пенсиите продължава тенденцията на увеличение, която се наблюдава и при направените сравнителни анализи за предходните месеци на тази година, а при работната заплата се регистрира намаление.

На първо място в структурата на общия доход продължава да бъде работната заплата, като основен източник на доход на домакинствата.

През декември 2009 г. тя е 164.00 лв. средно на лице от домакинството, което е с 2.3% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Относителният дял на работната заплата в общия доход е 49.5%.

Вторият по значение източник на доходи за българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял в общия доход се увеличава с 7.4 процентни пункта и съставлява 27.4% от него. През декември 2009 г. спрямо същия месец на предходната година доходите от пенсии нарастват с 20.4% до 90.73 лв. средно на лице от домакинство.

През декември 2009 г. доходите от самостоятелна заетост се увеличават с 5.4% процента спрямо същия месец на миналата година, като достигат 23.54 лв. средно на лице от домакинство. Относителният им дял се увеличава с 0.6 процентни пункта и представлява 7.1% от структурата на общия доход.

Другите доходи от социално осигуряване и социални помощи през декември 2009 г. имат сравнително малко значение за формирането на общият доход на домакинствата.

Те намаляват за периода с 78.0%, като достигат 12.81 лв. средно на лице, а относителният им дял се намалява с 11.6 процентни пункта и представлява 3.9% от неговата структура.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg