Доходите нарастват с ускоряването на икономическия растеж, пише в Бялата книга

511
Доходите нарастват с ускоряването на икономическия растеж, пише в Бялата книга

Доходите ще нарастват с ускоряване на икономическия растеж, производителността и конкурентоспособността на страната. Това са част от изводите в Бялата книга за българската икономика и бизнес през 2006 г. – „Краят на прехода – европейското бъдеще”. Тя бе връчена на премиера Сергей Станишев от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев.

В срещата участва целият Управителен съвет на организацията, в който са водещи представители на бизнеса от всички сектори. Бялата книга е анализ на развитието на българската икономика през м. г. и е оценка на европейските предизвикателства и перспективи. На срещата членовете на КРИБ заявиха подкрепата на правителството за реформи в публичния сектор.

Това е важно не само за хората, работещи в него, но и за цялата държава, за да продължим напред по пътя, по които сме поели с ускорени и устойчиви темпове на икономическо развитие, подчерта председателят на конфедерацията Иво Прокопиев. За реформите в публичния сектор ще бъде воден открит диалог между най-важните страни в него – работещите, синдикатите, правителството и бизнеса. От КРИБ заявиха готовността си за диалог и за постигането на споразумение за реформи в публичния сектор.

Министър-председателят посочи, че икономическото развитие на страната е положително, но и най-добрите резултати може да бъдат поставени под въпрос ако не се преценят рисковете. Той изтъкна, че политиката на управляващата коалиция е за устойчивост на растежа, който е основан на знанието и квалифицираната работна ръка. По повод протестите на учителите Сергей Станишев каза, че правителството е предложило конкретна програма за реформи в образованието доста преди началото на стачката.

Изводите в Бялата книга акцентират върху запазването на макроикономическата стабилност, постигането на по-висок икономически растеж, увеличаване на производителността и конкурентоспособността на икономиката и подобряване на бизнес средата. В анализа се посочва, че през 2006 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт от 6.1% е над средния за държавите от ЕС. Бюджетният излишък от 3.6% от БВП е спомогнал за запазване на макроикономическата стабилност и ограничаване на дефицита по текущата сметка.

Силни страни на фискалната политика са намаляването на държавния дълг и прехвърлянето на част от данъчната тежест от преките към косвените данъци.

Според членовете на конфедерацията сред най-сериозните предизвикателства пред икономиката в средносрочен и дългосрочен план е преодоляване изоставането на страната от средния за ЕС показател БВП на глава от населението. Това е достижимо при ускоряване на икономическия растеж чрез повишаване на производителността и конкурентоспособността, качествено и количествено подобряване на човешкия капитал, задълбочаване на реформите в пазара на труда, увеличаване на заетостта и рационализиране системата за социална защита.

Наред с поддържането на макроикономическата стабилност според КРИБ ключови за създаването на благоприятни условия за бизнеса са ускоряването на структурните, административните и институционалните реформи, опростяването на регулаторните режими и усъвършенстването на съдебната система. Изтъква се, че повишаването на производителността, конкурентоспособността и икономическия растеж са невъзможни без качествено и количествено подобряване на човешкия капитал и задълбочаване на реформите в пазара на труда, увеличаване на заетостта и рационализиране на системата за социална защита.

Положителните тенденции при пазара на труда са свързани с намаляването на безработицата и умереното повишение на минималната и средната заплата. Сериозно предизвикателство е сравнително ниският коефициент на заетост и дефицитът на висококвалифицирани кадри в най-динамичните сектори на икономиката. Съществува остра необходимост от задълбочаване на реформите на пазара на труда за постигане на по-висока гъвкавост и сигурност, се посочва още в документа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg