Доходите ни растат с близо 14% за година

774
Доходите ни растат с близо 14% за година

Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2012 г. е 1 071 лв. и спрямо същия период на 2011 г. се повишава с 13.8%, информират от НСИ.

Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата, която формира 54.5% от общия доход. Доходите от работна заплата през второто тримесечие на 2012 г. средно на лице от домакинството са 583 лв., което е с 18.0% повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Относителният дял на работната заплата в общия доход нараства с 2 процентни пункта за разглеждания период от време.

Вторият по значение източник на доход на българските домакинства са доходите от пенсии. Относителният им дял в общия доход намалява с 3.3 процентни пункта и съставлява 26.7% от него.

Вижте още: България с най-голям ръст на средната заплата в ЕС

През второто тримесечие на 2012 г. доходите от пенсии нарастват в номинално изражение с 1.4% спрямо същото тримесечие на предходната година и достигат 286 лв. средно на лице от домакинство.

През второто тримесечие на 2012 г. доходите от самостоятелна заетост средно на лице от домакинството се увеличават спрямо същия период на 2011 г. и достигат 81 лв.

Относителният им дял намалява с 0.4 процентни пункта и представлява 7.6% от структурата на общия доход.

Доходите от социално осигуряване и социални помощи през второто тримесечие на 2012 г. имат сравнително малко значение за формирането на общия доход на домакинствата. Те се повишават за периода от 32 на 35 лв. средно на лице от домакинството, а относителният им дял в общия доход се запазва и представлява 3.3% от неговата структура.

През второто тримесечие на 2012 г. относителният дял на паричния доход на домакинствата в общия доход се запазва както при предходни периоди и е 98.1% от него.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg