Доходите растат по-бързо от инфлацията, твърди Петър Димитров

334
Доходите растат по-бързо от инфлацията, твърди Петър Димитров

Аз не мисля, че е възможна друга мярка, освен замразяване растежа на акцизите, каза пред Би Ти Ви министърът на икономиката Петър Димитров.

Той заяви, че няма как животът да не поскъпне след вдигането на горивата, но изрази оптимизъм, като подчерта, че доходите растат по-бързо от инфлацията, но голяма част от българите не усещат това повишаване на работната заплата, защото има голяма диференциация по райони и по сектори. Миналата година в частния сектор ръстът на заплатата е с по-голям процент от предварителните планове на правителството, допълни Димитров.

България не е достигнала минималните нива на европейските акцизи. Правителството може да се опита да замрази за известно време това покачване на цените, но това може да стане след допълнителни разговори с ЕК. Политиката на ЕС е да слага големи акцизи, за да намали потреблението, а не да пълни бюджета.

В България е важно да отидем към ядрената енергетика, светът трябва да има алтернатива за енергиен ресурс, каза още министърът. Основната грешка, която се допусна, беше производството на биогорива от храни, според министър Димитров. Сега това е коригирано и се залага на биогориво от ново поколение, тоест от отпадъците, но цените на храните не се понижават.

По отношение на цената на тока, министърът коментира, че "трябва да сме наясно, че външното увеличение на цената на електроенергията не може да бъде пренебрегнато, иначе ще се стигне до фалит на електроразпределителните дружества. Все пак единственото, което ще бъде отчетено, ще бъде точно това външно влияние, други аргументи за искане за увеличение на цената на електроенергията няма да бъде прието".

Според него, "Кремиковци" "не може да продължи да съществува дори и да искаме да няма социално напрежение, ако не се изпълнят изискванията по отношение на екологията и инвестициите към новия собственик".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg