Доходите за декември, изплатени януари, се облагат авансово по скалата за 2007 г.

437
Доходите за декември, изплатени януари, се облагат авансово по скалата за 2007 г.

Авансовият данък за доходите от трудови правоотношения, начислени за декември 2007 г. и изплатени през януари 2008 г., ще се определя по скалата за облагане на данъците върху
доходите, действаща през 2007 г. Това е записано в Указание на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, поместено на интернет страницата на агенцията.

Указанието произлиза от разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съгласно които авансовият данък се определя от работодателя на базата на месечната данъчна основа, информират от НАП. В този случай водещ е принципът на начисляването на дохода за месеца, през който е положен трудът (декември 2007 г.), а не месецът на неговото придобиване (януари 2008 г.).

В указанието на изпълнителния директор се посочва, че при годишното преизчисляване на дължимите данъци от работодателя, тези доходи ще бъдат обложени с данъчната ставка от 10 процента.

Това означава, че ако авансово бъде удържан данък в по-голям размер, то при годишното преизчисляване на данъка, разликата ще бъда възстановена чрез работодателите или при подаване на годишна данъчна декларация, посочват от агенцията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg