Доходност от 1.38% по шестмесечните ДЦК

633
Доходност от 1.38% по шестмесечните ДЦК

За обезпечаване на инвеститорското търсене чрез предлагане на инструменти в целия спектър на дълговата крива, Министерството на финансите проведе вчера аукцион за продажба на шестмесечни сконтови държавни ценни книжа (ДЦК). На проведения аукцион за продажба на краткосрочни ДЦК в обем от 25 млн. лв. бяха подадени поръчки за 60.5 млн. лв. или търсенето надвиши с близо 2.5 пъти предлагането, съобщават от ведомството.

Въпреки високото търсене от страна на инвеститорите в български вътрешен държавен дълг, Министерството на финансите взе решение да одобри значително по-малък размер от предложените за продажба ДЦК.

Одобрените поръчки са с обща номинална стойност 1.8 млн. лв., която съответства на средна годишна доходност от 1.38%.

Като се отчита отсъствието на временни краткосрочни дисбаланси в ликвидността на държавните финанси и настоящите перспективи по отношение на състоянието на бюджетния баланс, както и с актуалната макроикономическа обстановка, въздържането от заемни операции следва да бъде допълнителен стимул на ликвидността във финансовата система и оттам за нарастване на кредита за реалния сектор, казват от МФ.

В съобщението се казва още, че продължава позитивната тенденция за намаляване на спредовете спрямо бенчмарковите германски федерални облигации по всички матуритетни сегменти. Регистрираният спред към германските бундесбондове със сходен матуритет е около 0.23%. Това е най-ниският спред спрямо бундесбондовете, регистриран на първичен пазар за съкровищни бонове.

Като основни положителни резултати могат да се очертаят разнообразяването на матуритетната и валутната структура на новоемитираните ДЦК в някои от основните точки на суверенната бенчмарк крива,  продължаващата активна политика по управление на държавния дълг, както и високата оценка на инвеститорите  за  усилията на правителството по отношение на фискалната консолидация и намерението да бъде сведен очакваният бюджетен дефицит под заложените прагове.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg