Доходност от 5.39% по българските 10.5-годишни ДЦК в лева

702
Доходност от 5.39% по българските 10.5-годишни ДЦК в лева

При засилен инвеститорски интерес Министерството на финансите преотвори на 27 април, емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца. През 2011 г. емисията се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент, който е един от критериите от Маастрихт.

Общата стойност на заявените поръчки достигна близо 71 млн. лева. Търсенето превиши предлагането около три пъти, като е отчетено активно участие на всички първични дилъри, съобщават от финансовото министерство.

Одобреното от Министерството на финансите количество ДЦК е 22.9 млн. лв., с което общият обем на емисията в обращение достигна 102.9 млн. лева. Параметрите на емисията засилват ролята й на бенчмаркова облигация и подпомагат увеличението на нейната ликвидност на вторичен пазар.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност за одобреното количество ДЦК е 5.39%, като регистрираният спред към германските бундесбондове, със сходен матуритет е около 2.16%. Той е съизмерим със стойността на показателя 5Y CDS, който отчита премията по застраховката срещу неплатежоспособност на емитента.

Резултатите от аукциона са показателни за отсъствие на надбавка за валутен риск и за пореден път потвърждават високото инвеститорско доверие към провежданата от правителството икономическа политика.

Отбелязаната доходност по приоритетната за МФ емисия ДЦК на първичен пазар е в унисон с последните публикувани от Евростат и Европейската централна банка данни от месец март за стойността на хармонизирания дългосрочен лихвен процент, който е един от критериите от Маастрихт.

През последния отчетен период хармонизираният дългосрочен лихвен процент на България потвърждава позитивната тенденция на понижение и достига 5.38% - по-нисък от същия показател на държавите от еврозоната, които използват задействани стабилизационни механизми.

Показателят за Португалия е 7.80%, за Ирландия е 9.67%, а за Гърция - 12.44%. За държави от Централна и Източна Европа като Полша показателят е 6.27%, за Унгария той е 7.29%, а за Румъния - 7.31%.Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg