Доходност от 5.39% по българските 10.5-годишни ДЦК в лева

739
Доходност от 5.39% по българските 10.5-годишни ДЦК в лева

При засилен инвеститорски интерес Министерството на финансите преотвори на 27 април, емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 10 години и 6 месеца. През 2011 г. емисията се използва като база за изчисляване на дългосрочния лихвен процент, който е един от критериите от Маастрихт.

Общата стойност на заявените поръчки достигна близо 71 млн. лева. Търсенето превиши предлагането около три пъти, като е отчетено активно участие на всички първични дилъри, съобщават от финансовото министерство.

Одобреното от Министерството на финансите количество ДЦК е 22.9 млн. лв., с което общият обем на емисията в обращение достигна 102.9 млн. лева. Параметрите на емисията засилват ролята й на бенчмаркова облигация и подпомагат увеличението на нейната ликвидност на вторичен пазар.

Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност за одобреното количество ДЦК е 5.39%, като регистрираният спред към германските бундесбондове, със сходен матуритет е около 2.16%. Той е съизмерим със стойността на показателя 5Y CDS, който отчита премията по застраховката срещу неплатежоспособност на емитента.

Резултатите от аукциона са показателни за отсъствие на надбавка за валутен риск и за пореден път потвърждават високото инвеститорско доверие към провежданата от правителството икономическа политика.

Отбелязаната доходност по приоритетната за МФ емисия ДЦК на първичен пазар е в унисон с последните публикувани от Евростат и Европейската централна банка данни от месец март за стойността на хармонизирания дългосрочен лихвен процент, който е един от критериите от Маастрихт.

През последния отчетен период хармонизираният дългосрочен лихвен процент на България потвърждава позитивната тенденция на понижение и достига 5.38% - по-нисък от същия показател на държавите от еврозоната, които използват задействани стабилизационни механизми.

Показателят за Португалия е 7.80%, за Ирландия е 9.67%, а за Гърция - 12.44%. За държави от Централна и Източна Европа като Полша показателят е 6.27%, за Унгария той е 7.29%, а за Румъния - 7.31%.Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...