Доходността по 10.5-годишните ни ДЦК продължи да пада

918
Доходността по 10.5-годишните ни ДЦК продължи да пада

Министерството на финансите (МФ) реализира успешно бенчмаркова емисия 10.5-годишни ДЦК със среднопретеглена годишна доходност от 5.28% на проведения на 3 октомври аукцион, информираха от МФ. Това е най-ниската доходност за проведените до момента шест аукциона за тази емисия от пускането й в обращение на 17 януари 2011 г. при постигнат пик от 5.49%, уточняват от финансовото ведомство, като допълват, че се запазва положителната тенденция за намаляване на доходността и при дългосрочните облигации след отчетеното намаляване на доходността на средносрочните държавни ценни книжа.

Инвеститорското търсене превиши предлагането близо два пъти, при коефициент на покритие - 1.91. Съвкупната номинална стойност на подадените поръчки от първичните дилъри на ДЦК възлезе на близо 106 млн. лева, при предложено за продажба количество от 55 млн. лева.

След този успешен аукцион общият обем на приоритетната за България емисия достигна 257.9 млн. лева. Параметрите на емисията засилват статута й на бенчмаркова облигация и стимулират ликвидността й на вторичен пазар. Доходността по емисията е база за изчисляване на хармонизирания дългосрочен лихвен процент за оценка степента на конвергенция (един от критериите от Маастрихт).


Постигнатата на аукциона доходност е по-ниска от стойността на индикатора за България в последния публикуван от Европейската централна банка хармонизиран дългосрочен лихвен процент за месец август 2011 г., който е 5.32%. За сравнение за други държави от Централна и Източна Европа този показател е: Полша - 5.70%, Унгария - 7.49%, Румъния - 7.38% , Латвия - 5.60%.

Очаквано за този дългосрочен матуритетен сегмент беше отчетен повишен интерес от страна на банки и други институционални инвеститори. Разпределението на одобреното количество книжа по типове инвеститори показва, че с най-голям дял придобити ДЦК на аукциона са банките (50%), следват пенсионните фондове (44%) и застрахователните дружества (5%).

„На фона на засилващата се суверенна дългова криза в страните от Стария континент, България запазва фискалната си консолидация и съумява да постигне намаляване на цената на пазарно ориентираното си финансиране. Понижението на доходността по вътрешния държавен дълг има задържащ ефект върху лихвените равнища в страната и съответно благоприятно въздействие върху икономическата активност. Недопускане на покачването на цената на финансиране на бюджета дава възможност за запазване на ниското данъчно бреме в страната и намаляване на разходите за обслужване на държавния дълг в средносрочен и дългосрочен период", се казва в съобщението на МФ.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg