Докладът на ЕК: България напредва, но не достатъчно

819
Докладът на ЕК: България напредва, но не достатъчно

Европейската комисия публикува днес редовните доклади за България и Румъния в изпълнение на наложения от комисията Механизъм за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи в двете най-нови страни членки на Европейския съюз. Огласяването е планирано за 14 часа българско време. Докладите ще бъдат представени от ръководителя на Групата на говорителите на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер. Вариант на документите вече стана известен както в София, така и в Букурещ, и в Брюксел, предаде БТА.

Според него Европейската комисия смята да препоръча механизмът да остане в сила, докато има нужда от него. Това било необходимо, тъй като не е постигнат достатъчен напредък в областта на реформирането на правосъдните системи и в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Във варианта на доклада за България се посочва, че корупцията по високите места и организираната престъпност са особено сериозен проблем пред страната ни. В него се отбелязва също, че убийствата на обществени места в България продължават, че известни престъпници или не са съдени, или получават леки присъди, или намират начини въобще да не стигнат до затвора. Други критики са свързани с реформата в съдебната система, с Наказателния кодекс и с Наказателно-процесуалния кодекс.


На критика е подложен и Висшият съдебен съвет заради кадровата му политика. Настоява се също съдилищата у нас да публикуват решенията си в Интернет.

В проекта на доклада се предлага също на комисията за изземване на незаконно придобити доходи и имущества да бъдат дадени повече правомощия, да се разследва и наказва последователно прането на пари, да се засили борбата с корупцията в областта на здравеопазването и образованието. Във варианта се посочват и някои постигнати резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Изтъква се също промяната към по-открит и честен подход от страна на българските власти през последната година.

Тримата големи в съдебната власт приемат доклада на Европейската комисия като обективен, съобщи БНТ.

Лазар Груев, Борис Велчев и Константин Пенчев коментираха, че е отчетен сериозен напредък. И тримата обаче изразиха личното си мнение, че постигането на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност е бавно. Критиките в доклада са основателни. Главният прокурор и председателите на върховни съдилища признаха, че съществува натиск върху магистрати, но той е разнопосочен и ограничен.

Борис Велчев, главен прокурор, каза: "Впрочем не всеки натиск е политически, има всякакъв друг натиск. Представете си, че работите в един сравнително малък град, където всички се познават, където се налага да работите срещу хора, които познавате от много години, нима това не е натиск.Има две неща, които не могат да бъдат отречени. Първо, че този доклад в сравнение с предходния изразява един ясен напредък в определени ключови области. Второ, че за съжаление този напредък е недостатъчен и трябва се съобразен с препоръчаните конкретни мерки, които и по наше мнение между впрочем, биха довели до това следващия доклад да излезе още по-добър".

Константин Пенчев, председател на ВАС, допълни: "Моето самочувствие не е високо. Не сме се представили добре и има още много какво да се работи. Политическа воля, в черновата има точно такъв текст, че има липса на политическа воля. Въпросът е дали аз съм съгласен с този текст? Отговорът е да, съгласен съм. Защото ако имаше политическа воля, сега да сме много, много напред."

Проф. Лазар Груев, председател на ВКС, заяви: "Очевидно би трябвало да се върви към опростяване на процеса, премахване на формализацията му, което е и една от бележките. Може би и по-високи присъди при сключване на споразумения? - Ами присъдите са такива, каквито съдът прецени, аз не мисля, че нито критиките, нито би могло да има такава критика за ниска или висока присъда. Защото ние и друг път сме говорили, критиките се люшкат от това, че са бавни процесите, когато станат бързи, пък защо са ниски присъдите."

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg