Докладът на ЕК няма да е особено положителен за България

824
Докладът на ЕК няма да е особено положителен за България

Докладът на ЕК няма да бъде особено положителен, затова най – вероятно няма и да е последен. Такова е мнението на Марко Арндт от Фондация "Конрад Аденауер", който наблюдава процесите у нас и бе лектор на семинар за съдебната реформа в България и Механизмът за сътрудничество и проверка, предаде БГНЕС.

Арндт изрази съжалението си, че въпреки надеждите, че този доклад ще бъде последен и след него ще отпадне механизма за сътрудничество и проверка, който действа за нашата страна в последните 5 години. "За съжаление това няма да бъде последният доклад", посочи Марко Арндт. Той обясни, че продължаването на този механизъм ще в интерес и на ЕС и на гражданите. Механизмът и продължаващите доклади на ЕК няма срок и ние искаме тези реформи да бъдат продължение. "Аз не, мисля че това е дискриминация, ние искаме тези реформи да продължат и България приема много сериозно тези реформи", изтъкна той. Арндт заяви още, че в Европа знаят, че България много сериозно се отнася към тези доклади.

Аз съм абсолютно сигурен, че ще бъдат оценени усилията на България и Румъния, но аз съм и абсолютно сигурен, че ЕК ще иска по - нататъшни реформи, каза Торстен Гайслер от фондацията Програма правова държава Югоизточна Европа. Той изтъкна, че няма друг начин и каза, че този механизъм е помощно средство, а не механизъм за санкции. Гайслер припомни, че ЕК вече е регистрирала политическа воля на сегашното правителство да се проведе реформа, но липсват конкретни резултати.

Той отбеляза, че преди година не бе приет закона за конфискация на имуществото и това не бе прието положително от комисията и за това беше сменен тонът на ЕК. "В момента слава Богу този закон беше приет най – накрая и това дава едно предимство на България по отношение на съдебната система и след като видим как действа той ще бъде оценен", заяви германецът.

Той обобщи, че в България "има арести, има разследвания, няма осъдителни присъди". "Има необходимост от подобрение на работата на прокуратурата. Има критика и към случайния принцип на разпределение на съдиите, които гледат тези чувствителни дела. Има място за напредък и за подобрение. Комисията ще оцени резултатите, но има все още места, където трябва да се работи", заяви Торстен Гайслер.

Той препоръча 5 – годишния доклад на ЕК през следващият месец да бъде разглеждан критично и критиките да бъдат взети сериозно. Гайслер посочи и че механизмът няма ограничение във времето. Според него България и Румъния не са единствените страни, които трябва да бъдат наблюдавани от ЕС и има и други страни, които отдавана са членки. Германецът е сигурен, че България ще продължи да напредва.

Катя Христова, която е началник на политическия кабинет на Министерството на правосъдието заяви, че в последните 5 години положителните тенденции са повече от дефицитите, но не отрече, че има и такива. Основният според нея е този за противоречивата съдебна практика, но смята че има оптимизиране на тази дейност. Христова е категорична, че няма препоръка на ЕК, която да не е била отчетена и да не са били предприети необходимите мерки.

Тя посочи, че очакванията на страната ни за юлския доклад са той да отразява обективно развитието. "Както важните стъпки, които са предприети, така и нивото на тяхното изпълнение", каза Христова. Те очакват той да бъде в две части. Едната да бъде за 5 години, а другата да бъде редовния годишен доклад. България очаква в доклада да има ясна оценка по всеки един от показателите, разписани и постижението по тях да бъде ясно отразено.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg