Докладът за Шенген: България отговаря на всички изисквания

1579
Докладът за Шенген: България отговаря на всички изисквания

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент днес ще обсъди доклада за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Докладът съдържа заключение, че двете страни са достатъчно подготвени и препоръка за приемането им, без да посочва дата. В същото време, обаче, докладчикът - португалския евродепутат от Европейската народна партия Карлуш Коельо, отчита оставащи слабости, за които препоръчва последващ контрол и редовни доклади.

За България той предлага и специален план за допълнителни мерки по сухопътните граници с Гърция и Турция. Докладчикът констатира, че "ако все още остават определени проблеми за решаване, които изискват редовни доклади и последващо проследяване, те не представляват пречка за пълноправното членство на двете страни в Шенген".

Коельо все пак се обявява „за" приемането на решение за отваряне на границите с България и Румъния, защото двете страни са демонстрирали, че са достатъчно подготвени.

"Трябва обаче, да се отчете факта, че регионът България-Гърция-Турция е една от най-чувствителните външни граници на Европейския съюз по отношение на нелегалната имиграция. Затова е необходимо България да приеме допълнителни мерки и специален план, който да започне да прилага към момента на влизането си в Шенген. Този план трябва да съдържа и общ подход с Гърция и Турция и да създаде условия за справяне с евентуално повишаване на имигрантския натиск.

Шест месеца след влизането на България и Румъния в Шенген, засегнатите страни-членки трябва да информират писмено Европейския парламент и Европейския съвет за приемането на тези допълнителни мерки, както и за действията си по отношение на оставащите недостатъци", предвижда предложеният от Карлуш Коельо допълнитилен текст към решението за влизането ни в Шенген.

Според наши евродепутати, запознати с проектодоклада, той не залага своеобразен нов мониторинг (какъвто има за съдебната реформа и вътрешния ред - бел.ред.) - защото проверки и доклади как се прилага шенгенското споразумение в отделните страни, се правят и в момента.

Що се отнася до допълнителните мерки и специалния план за границите с Гърция и Турция - представителите ни в европарламента ги отдават на обстановката в Северна Африка, която налага повишено внимание.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов днес ще проведе в Брюксел серия разговори за Шенген, в това число и с Карлуш Коельо. Другите му срещи ще бъдат в Европейската комисия, службата за борба с измамите ОЛАФ, и с ръководството на Европейската народна партия.

източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg