Домакини сме на срещата на транспортните министри от ЦЕИ на 15 и 16 октомври

409
Домакини сме на срещата на транспортните министри от ЦЕИ на 15 и 16 октомври

България ще е домакин на Срещата на министрите на транспорта на страните-членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) и ще председателства Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Форумът ще се проведе на 15 и 16 октомври 2007 г. във Варна, курортен комплекс „Слънчев ден” ( хотел „Марина”).

Темата на срещата ще бъде: „Модернизиране на транспортната инфраструктура по основните направления на трансевропейската транспортна мрежа”. В хода на разговорите ще се обсъждат развитието на Трансевропейската транспортна мрежа и връзките й със съседните държави и региони; развитието на транспортната инфраструктура чрез финансиране от европейските фондове, международните финансови институции и държавния бюджет; подготовката на подходящи проекти за финансиране от европейските фондове.

Форумът ще бъде открит от българския министър на транспорта Петър Мутафчиев. В него ще вземат участие министърът на транспорта и съобщенията на Република Гърция Костис Хадзидакис, министърът на благоустройството, транспорта и телекомуникациите на Република Албания Сокол Олдаши, министърът на транспорта и съобщенията на Република Македония Миле Янакиески, министърът на транспорта, морските въпроси и телекомуникациите на Република Черна гора Андрия Ломпар, генералният директор на ЦЕИ Хералд Крейд, отговарникът за проектите на ЦЕИ Гуидо Паолучи, както и представители от Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Италия, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Турция.

***

Централно-европейската инициатива (ЦЕИ) обхваща 18 страни-членки – Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Унгария, Италия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Черна гора, Словакия, Словения и Украйна. Начало на ЦЕИ поставя подписаният на 11 ноември 1989 г. в Будапеща договор между Австрия, Италия, Унгария и Югославия. Той създава платформа за взаимно сътрудничество в областта на политиката, икономиката, науката и културата. България става пълноправен член на Инициативата на 1 юни 1996 г.. В момента Инициативата включва страни-членки на ЕС, страни в процес на преговори за членство, както и страни, които нямат статут на кандидатки за членство в ЕС. Една от приоритетните цели на Централно-европейската инициатива е развитието на сътрудничеството между страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа и подпомагането на европейската интеграция и подготовката на страните-членки за присъединяване към ЕС.

Припомняме, България пое председателството на ЦЕИ на 1 януари 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg