Цените на хранителните стоки на едро възвърнаха част от загубите си от първата седмица на юни.

Това показва седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за отминалата седмица. Въпреки че цените на повечето плодове и зеленчуци са се понижили, което е обичайно за сезона, като цяло храните на едро са поскъпнали. Индексът на цените на едро (ИТЦ), който се измерва от комисията, сe повишава от 1,632 (на 4 юни) до 1,654 (на 11 юни).

Най-много са поевтинели черешите (с 85 стотинки, до 2,25 лв./кг) и краставиците (с 14 стотинки, до 1,30 лв./кг). Следват пресните картофи (с 11 стотинки, до 0,80 лв./кг, доматите (с 10 стотинки, до 1,65 лв./кг), зелето (с 4 стотинки, до 0,52 лв./кг). Поскъпнали са лимоните (с 11 стотинки, до 1,81 лв./кг), ябълките (с 2 стотинки, до 1,13 лв./кг), бананите (с 3 стотинки, до 1,90 лв./кг).

От хранителните стоки по-скъпо са се продавали шпековият салам (поскъпнал с 6 стотинки, до 8,51 лв./кг), кравето сирене (с 4 стотинки, до 3,61 лв./кг). На по-ниски цени са се предлагали оризът (с 2 стотинки, до 1,93 лв./кг), захарта (с 1 стотинка, до 1,30 лв./кг).

Без промяна на цените са се продавали кашкавалът „Витоша" (8,15 лв./кг), яйцата (14 ст./бр.).

Седмичният бюлетин на ДКСБТ показва още, че през отминалите седем дни най-евтино кашкавалът „Витоша" се е продавал в Добрич - 6,57 лв./кг, а най-скъпо във Варна - 9,50 лв./кг. С най-ниски цени кравето сирене е било в Добрич и Русе - 2,65 лв./кг, а най-скъпо се е предлагало в Силистра - 4,84 лв./кг.

Цената на олиото е била най-ниска в Плевен - 1,83 лв./литъра, а най-скъпо мазната течност се е продавала във Варна - по 2,18 лв./литъра. Захарта е била най-евтина в Пазарджик - 1,22 лв./кг, и най-скъпа във Велико Търново - 1,54 лв./кг.