Дончев: Средствата от ЕС могат да са антикризисна мярка

648
Дончев: Средствата от ЕС могат да са антикризисна мярка

„Адекватното и стегнато, както и бързо използване на средствата по ЕС би имало ефективна антикризисна мярка, макар и да не са предназначени затова". Това каза Томислав Дончев, министър по еврофондовете по БНР.

Според него, ако в икономиката на страната се излеят над милиард лева, освен всичко, което ще бъде изградено с тези пари, това би било много добре за икономиката. По думите му този фокус на общественото внимание върху цифрата не е добре според него, а важното е какво е изградено и закупено с тези пари.

"Към момента ситуацията е доста по-добра, средният процент изплатени средства наближава 3.5%, което все още не е повод за радост, като в момента има изплатени малко над половин милиард лева по оперативните програми", добави още министър Дончев.

Един от основните проблеми, според евроминистъра, е именно ножицата между договорените и разплатените средства при оперативните програми. „Когато ножицата е прекалено отворена, това означава, че някъде, някой не си е получил парите, което важи за ОП „Конкурентоспособност", коментира още Томислав Дончев.

Нещата се движат бавно, много по-бавно, отколкото се иска на всички бенефициенти и задачата на министъра по еврофондовете е да направя процеса по-бърз и по-гъвкав, като същевременно бъдат запазени нивата на контрол, уточни Дончев. При ОП "Конкурентоспособност" ножицата е най-страшна, като разликата между договорени и разплатени средства варира от порядъка на 33 пъти.

Едно добро отношение има при ОП "Транспорт", където отношението е едно към пет, което се дължи на невисокия темп на договаряне. При ОП "Регионално развитие" и ОП „Околна среда" се поддържа темп в рамките на едно към десет. "Разчитам, че ножицата ще да се свие, но не можем да говорим за по-бързо одобряване на книжа, ако те не са изрядни", категоричен бе министърът. Основните задачи, които трябва да се свършат, са тук в България, но разбира се, диалогът с ЕК е задължителен, смята още той.

Министърът изрази мнение, че без активни общини, без общини, в които екипите знаят какво правят, както и без активни граждани, няма как да се очаква добър резултат. Парите се движат, но темпото трябва да бъде ускорено. Министър Дончев призова всички граждани да следят как се харчат парите. Поводи за добри сигнали вече има много, но трябва да се показват и законосъобразно изразходваните средства от медиите, а не само злоупотребите, добави в заключение Дончев.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg