Доставките на природен газ за България са осигурени - засега

413
Доставките на природен газ за България са осигурени - засега

Засега доставките на природен газ за България са осигурени. "Булгаргаз" обаче може да се нуждае от кредитиране. Това посочи днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Днес подписах платежното нареждане за превеждане на втората вноска към "Газпром", каза Гогов. Той обясни, че ако се запазят действащите параметри на пазара и се приеме цената, която ДКЕВР предлага, "Булгаргаз" ще трябва да прибегне към кредитиране.

Четирите топлофикации в София, Плевен, Враца и Бургас, както и "Кремиковци", са най-големите длъжници на "Булгаргаз". Но след обявяването на металургичния комбинат в несъстоятелност на 6 август газовата компания ще си търси вземанията от "Кремиковци" чрез съда, обясни още Гогов. Той посочи, че искът към "Кремиковци", заведен в СГС, надхвърля 35 млн. лева.

В него се включват старите задължения на комбината, както и 15 млн. лева задължения, натрупани в периода март - юни 2008 г., когато "Булгаргаз" е подавал гориво към комбината на нивото на санитарния минимум, за да не бъде прекъснато производството.

Гогов посочи, че се прави анализ на предложенията на топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас приходите им от произвежданото електричество от когенерации да бъдат прехвърлени на "Булгаргаз". Гогов поясни, че трябва да има гаранции, че използвайки тези средства за изплащане на задълженията, топлофикациите няма да забавят в бъдеще текущите си плащания към "Булгаргаз".

За "Топлофикация София" засега няма опасност от прекъсване на доставките на газ, защото дружеството само си е наложило ограничение и изпълнява графика си, каза още Гогов. Той добави, че само за 20 дни "Топлофикация София" е превела повече от 30 млн. лева от текущите си задължения.

Източник: БНР

Още по темата:

Парламентът привика ръководството на "Булгаргаз холдинг"

Природният газ скача с 28.83%?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg